Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogtester införs på fordonsprogram

Annons

Avesta kommun inför drogtester på Karlfeldtgymnasiets fordons- och transportprogram. Testerna ska börja gälla från och med i höst.

– Som elev kan man neka. Men det får ju till följd att då får man inte köra de stora, tunga fordonen. Det här inför vi ju av säkerhetsskäl, säger bildningsstyrelsens ordförande Mikael Westberg.
I och med beslutet är Avesta en av de första kommunerna i landet som inför dessa tester.
Förslagen att införa drogtester på den gymnasiala utbildningens fordons och trafikprogram, kommer från organisationen själv.
– Reglerna för alkohol och trafik finns ju redan. Men här går vi ett steg längre, säger Mikael Westberg.
Från skolan har man - innan beslutet fattats - tagit del av Skolverkets tolkning av lagen och rätten att genomföra drogtester i skolan. Eftersom det inte finns något i lagen som förbjuder tester, kan de inte stoppas. Däremot kommer den som ska utsättas för testet alltid att kunna säga nej. Det måste alltså alltid finnas att samtycke med eleven och eller dess vårdnadshavare.
Inte heller får slumpvisa tester ske.

Skolinspektionen säger emellertid samtidigt ja till tester om det finns misstanke om att en elev är drogpåverkad eller inför vissa farliga moment. Och det är också den sistnämnda punkten som bildningsstyrelsen nu lutar sig mot, när de vill införa drogtester.
– Vi gör ju det här av säkerhetsskäl. Fordonen är stora och tunga och kräver full koncentration att köra. Testerna kommer att ske 2-3 gånger per läsår från och med årskurs 2. Eleverna kommer också att få besked om när testerna ska genomföras. De ska utföras av Höjdens personal som har vanan.

Men om nu då någon elev, eller lärare -som också ska genomgå testerna - inte vill?
– När det gäller eleven har den alltså rätt att säga nej. Men då kommer inte heller skolan att kunna ge något betyg i det ämne som eleven inte får utföra. Han eller hon får nämligen inte köra vissa av fordonen om de inte genomgått testerna.

Kerstin Eriksson