Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dröjsmål kostar kommunen 337 833

En funktionshindrad kvinna fick vänta 13 månader på bostad.
Anmärkningsvärt lång tid, tycker Socialstyrelsen som nu beslutar att Borlänge kommun sammanlagt ska betala 337 833 kronor i avgift för dröjsmålet.

Det var den 1 april 2011 som Borlänge kommuns omsorgsnämnd beviljade bostad med särskild service till en funktionshindrad kvinna.
Att behandla ansökan tog fem månader.
Och att förse kvinnan med boende dröjde ytterligare. Inflyttningsdatum blev 1 maj 2012.

Kvinnan fick redan innan hjälp enligt lagen om stöd till vissa funktionshindrade, LSS, med ledsagning, korttidsvistelse och daglig verksamhet. Med det i bakhuvudet borde kommunen ha förutsett att hon så småningom även skulle bli i behov av en bostad och därför agerat snabbare, menar Socialstyrelsen.
Lagtexter säger att beslut om insatser enligt LSS ska genomföras omedelbart.
Men det kan inte antas rimligt att alla insatser sker ögonblickligen och ska därför göras inom skälig tid.
Vad som är skäligt att vänta bedöms av omständigheterna i det enskilda fallet. I det här fallet passerades gränsen redan efter tre månader. Detta eftersom kommunen inte har redovisat några särskilda orsaker till varför det dröjde.

När Socialstyrelsen fastställer summan för den särskilda avgiften tittas det på hur länge dröjsmålet har pågått och hur allvarlig situationen är.
Borlänge kommun har uppgett att kostnaden för insats i form av bostad med särskild service uppgår till 36 469 kronor per månad.
Här bedöms som rimligt med 25 procent av bruttokostnaderna för insatsen som kvinnan beviljades men inte fick på över ett år.
Alltså 25 991 kronor för var och en av de 13 månaderna, vilket sammantaget blir 337 833 kronor.
Nu har Socialstyrelsen ansökt om att förvaltningsrätten i Falun fastställer den särskilda avgiften.

Nina Blazevic/DT