Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen infriad när Ericsson vann

Överst på pallen i Mora.
Pånyttfödde Fredrik Ericsson, 35, förverkligade sitt stora mål för säsongen när han vann Cykelvasan.
– Det är en enorm lättnad, säger Falukillen.

Redan efter segern på Finnmarksturen i Ludvika förra helgen kände Falukillen Fredrik Ericsson att han hade något stort på gång.
– Då kände jag att jag skulle vara med och kriga om det på Cykelvasan också. Men att jag skulle vinna, det hade jag aldrig trott, säger 35-åringen till DT-sporten.

Ericsson, som lade ned elitsatsningen för att bli förbundskapten i MTB (2009-2012), har minst sagt haft en lyckosam comeback under 2013.
– Ända sedan jag gjorde comeback har jag haft som mål att vinna den här tävlingen, så det är klart att det känns otroligt skönt, säger Ericsson, som tävlar för Team Cykelcity.

Tillsammans med träningsadepten Emil Lindgren, CK Natén Säter, var det Ericsson som kontrollerade den stora utbrytningsgruppen som var loss stora delar av loppet.
– Det var otroligt bra samarbete, hela gruppen bestod av folk som har rutin och vet hur man för sig på en cykel, säger Ericsson.
Ericsson och Lindgren hade lagt upp en tydlig plan hur de ville ha racet.
– Jag ville skapa en mindre grupp, som är lättare att hantera rent taktiskt. Förhoppningen var att det skulle spricka av och bli en mindre grupp efter Oxberg, säger han och fortsätter:
– Men uppenbarligen var de andra tillräckligt pigga för att återansluta. Från Oxberg och in var det väldigt avvaktande åkning.
Strax efter Eldris, nio kilometer innan målet, lade Ericsson in segerrycket.

Ingen av de andra
åkarna hade någon möjlighet att hänga på när den forne tempospecialisten dundrade i gång ordentligt.
– Det var ett monumentalt beslut, jag kände att jag hade läget. När jag fick 50-100 meter på en gång, då kände jag att det var ”all-in” på detta, säger Ericsson.
En som var minst sagt lika glad som segraren var Emil Lindgren.
– Att han får vinna, det är nästan bättre än att jag får vinna. Jag blir fan tårögd, sa Lindgren, som fixade en fjärdeplats.
– Vi har så mycket ihop, jag är ju hans tränare. Det här är mer ett jippo för honom, han tävlar på en annan nivå, säger Ericsson om Lindgren.

Falubördige Mattias Nilsson, Team Kalas, knep andraplatsen före en annan falubo, Johan Landström, Motala AIF.
– Det här rankar jag som högst den här säsongen, Vasan är riktigt stort, säger Nilsson.

Men Ericsson var i en klass för sig i dag?
– Han var starkast och gjorde helt rätt. Vi var uppe och körde allihop, men var inte i närheten av honom, säger Nilsson.

Fredrik Falk/DT