Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömsk och skrämmande Drake

Arbetet är i full gång. Föreställningar repeteras, inbjudningar skickas ut och sjalarna plockas fram. Draken, Nordens enda teaterfestival i sitt slag siktar i år på att bli ännu bättre.

– Vi dansar, pratar och sjunger, säger Sofia Lindé i Teaterfolket.

Sofia Lindé och Tomas Gustafsson svänger med sjalarna i luften inne på Skrinet när de visar dansen de ska uppträda med på festivalen. De är med i Hedemoragruppen Teaterfolket och ser fram emot emot att träffa kompisarna från teatersällskap i andra städer.
– Jag är inte nervös alls, det är roligt. Jag är van vid publik, säger Sofia Lindé som ska vara konferencier i år, precis som förra gången.

18 oktober öppnar Teaterfestivalen Draken portarna igen, för personer med och utan funktionsnedsättning. Tanken är att visa hur teater kan anpassas efter allas förutsättningar och begåvning. Arrangemanget är det enda i sitt slag i Norden och vill inspirera, stötta och ge besökarna en fantastisk upplevelse.
– Alla är välkomna på Draken, vi struntar i vart folk kommer ifrån, säger Christina Ljungberg.
Ljungberg driver festivalen tillsammans med Karin Erika Johansson. I år hoppas hon att fler har fått upp ögonen för Draken, både i Dalarna och i Norden. De har precis börjat bjuda in årets teatergrupper. Hittills har bland annat sällskap från Skellefteå, Gnesta och Köping tackat ja.

Syftet är att hitta samarbete och utbyte mellan nordiska länder. Att inspirera och stötta varandra, säger Ljungberg.
– Vi misslyckades förra gången att höra av oss till den lokala publiken. De fattade inte att det var så bra.
Att organisera arbetet, bjuda in grupper och söka pengar tar mycket tid och kraft säger Ljungberg. Framför allt den ekonomiska biten är svår att få ihop. Men kärleken till teatern gör att det är värt allt slit.

– Det som är häftigt med Draken är att det är så många olika typer av teater, revy, barnteater, historisk teater. Det är så vi vill ha det, säger Ljungberg.
Det kommer att bli både drömsk och skrämmande musik när Teaterfolket uppträder på festivalen. Sofia Lindé och Tomas Gustafsson avslutar sin sjaldans inne på Skrinet och går tillbaks till att sy gardiner och väva dukar. Det är fortfarande nio månader till Draken sätter igång.
Vad är det bästa med festivalen?
– Allting, svarar Tomas och Sofia håller med.

Petter Jerdén
hedemora@daladem.se