Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drönare från Kanada spanade in Gagnef

GAGNEF-BORLÄNGE

Gagnefsflugor är en sak för sig.

På tisdagen surrade det än värre när flera drönare från Kanada svävade i luftrummet över flygplatsen vid Himmelslätta.

Under den här veckan är representanter från Lakehead university i Kanada på besök hos Högskolan i Dalarna för att bland annat visa upp sina drönare och diskutera ett samarbete med sina svenska kollegor.

Med sig i bagaget hade svenskkanadensaren Ulf Runesson, professor vid fakulteten för Skog och skogsmiljön vid universitet, och hans kollega Alex Bilyk flera mindre drönare.

Under flera år har man använt sig av drönare för att kartlägga bland annat marker runt jordbruk, skogsbränder, vatten och djur. Med de mycket teknisk avancerade drönarna kan man utföra tidskrävande arbeten på kort tid. De är relativt enkla att styra och programmera. De kan själva fotografera av stora och svårtillgängliga områden på kort tid..

Både universitetet i Kanada och Högskolan Dalarna har flera projekt i Afrika. Där har det svenska arbetet utförts på marken, medan det kanadensiska arbetslagen samlat värdefull information från hög höjd. Nu är ambitionen att man ska inleda ett samarbete.

– Vi har sökt pengar för att få investera i drönare, det kommer att underlätta vårt jobb betydligt att kartlägga områden, tillägger Jan Svärdhagen, utvecklingsledare vid Högskolan Dalarna.

Ulf Runesson menar att drönarna med stor fördel kan användas i de mest olika arbetsuppgifter. Det kan handla om att allt från att övervaka skogsbränder, vilda djur, oljeutsläpp till att hjälpa bönder att övervaka plantager och odlingar.

– I höst åker jag exempelvis till Ghana för att kartlägga i mindre byar och övervaka olaglig jakt, säger Ulf Runesson.

Flygningen med drönare är omgärdade med en hel del restriktioner.

Vid flygfältet visade de kanadensiska gästerna hur drönarna fungerar. På hemmaplan har man även större drönare utrustade med mycket avancerade kameror som tar bilder på minsta lilla kryp på marken.

Priset för en drönare utrustad med kamera, tillverkad i Kina, ligger på runt 40 000 kronor. Med det finns betydligt billigare varianter och även mycket mer avancerade och dyrare.

– Min skola har ett eget flygfält och i fjol vinter hade vi 300 flygningar, ibland när det var upp till minus 35 grader ute, tillägger Ulf Runesson.