Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drygt 16 miljoner back

Underskottet bara växer för Moras socialnämnd. Prognosen nu är att det saknas nästan 16,7 miljoner kronor vid årets slut.

– Det är ingen misskötsel som har gjort att ser ut så här, säger nämndens ordförande Bernt Persson, S.

Gapet mellan budget och verklighet har bara vidgats under hösten. Så sent som i augusti var prognosen att året skulle sluta med ett minus på åtta miljoner kronor. Nu ser underskottet alltså ut att bli dubbelt så stort.

Enligt socialnämnden beror det främst på samma orsaker som DD även tidigare i år rapporterat om. Framför allt handlar det om att löner och andra personalkostnader ökar samt att fler behöver hemtjänst. Totalt är Mora uppe i 15 000 hemtjänsttimmar. Det är 2500 timmar mer än budgeterat.
Men årsprognosen har försämrats med flera miljoner kronor bara den senaste månaden. Det förklarar Bernt Persson bland annat med att vissa kostnader kommit som en klumpsumma och borde ha spridits ut i budgeten. Tre miljoner kronor i löneökningar var känt sedan tidigare men hade inte lagts in.

Dessutom har socialnämnden köpt ut en anställd. Avgångsvederlaget kostade 850 000 kronor.
– Summan var ingen överraskning – det finns en prislista för sådant. Men eftersom man inte har gjort något tidigare så får arbetsgivaren stå sitt kast och betala, säger Bernt Persson.
Socialnämnden har också fått betala 700 000 kronor extra för placeringar inom individ- och familjeomsorgen samt 500 000 kronor för att göra klart avdelningen Gläntan 2 på Spanskgården.

Bernt Persson anser att socialnämnden har fått för lite pengar i sin budget.
– Jag kan räkna upp flera exempel på där vi inte har fått kompensation för den fulla kostnadsökningen. Och budgetramen för 2013 kompenserar inte heller för alla kostnadsökningar, säger han och tilläägger:
– Jag har berättat för alla hur det ligger till. Om fullmäktige beslutar om den här ramen i december, då får vi ta upp en diskussion om vad vi ska vidta för åtgärder.

Jennie-Lie Kjörnsberg