Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Du är aldrig riktigt ensam”

Julens budskap är frid och fred.
– Han kommer som ska värna oss, säger kyrkoherde Madeleine Ingmarstedt.
Hon tror att kyrkan har en viktig roll som samlingspunkt under julen.

Det är någon särskilt med ensamheten på julen. Kyrkoherde Madeleine Ingmarstedts sambo arbetar på sjön och är borta varannan jul. I år firar hon med sambo och bonussöner.
– Förra årets firade jag julen helt ensam, och trots att jag hade det bra kände jag mig plötsligt så ensam. Då gick jag ned på församlingsgården. Vi håller öppet på julafton med mat. musik och gemenskap.

Julen är en helg då ensamhet känns svår.
– Jag tror att det beror på att vi tror att alla andra har hela släkten omkring sig och har så trevligt. Men sanningen är att många är i samma situation. Stanna upp och trösta dig med att du aldrig är riktigt ensam.

På julen är det lätt att låta tankarna gå tillbaka till hur det var förr och alla som inte lever längre. Man får minnas och ta det lugnt. Vill man träffa andra så finns det fler möjligheter i kyrkan och församlingsgården.,
– Jag tror att kyrkan har en stor roll. Vi predikar om en kärleksfull gud, det är ro och stillhet och mycket musik under julen.
I många år var julen för Madeleine Ingmarstedt att sjunga i kören vid midnattsmässan, det började hon med i 20-årsålder. hemma i Stockholmstrakten
– Hur trött man än var så gick jag dit, det är en härlig tradition. När den var slut gick vi hem, satte på tv:n med midnattsmässan från Rom, drack lite glögg. Det var min jul i många år.

Det blir midnattsmässa och julotta både i Avesta och Grytnäs kyrkor. Madeleine Ingmarstedt kommer att ledan samling kring krubban i Avesta kyrka klockan 11 på julafton och julottan. Midnattsmässan ser hon i tv.
Kyrkoherden skulle vilja avskaffa julstressen.
– Julen är inte bara mat och julklappar, det är också ett fint budskap som man kan uppskatta. Tycker man att julklappar är roligt att ge och få, kan man köpa något symboliskt. Jag tror att det ger lika mycket att sätta sig tillsammans och kanske spela ett spel.

Det är högsäsong i kyrkan under julhelgen.
– Visst, är det fler gudstjänsten, men alla tycker att det är roligt att arbeta när det kommer ju mycket folk.
Själv går hon inte så mycket i krykan när hon är ledig, men hon uppskattar gudstjänster i tv.
– Jag tror att det är en tröst för många ensamma, som kanske har svårt att ta sig till kyrkan, att de kan ta del av en gudstjänst hemma.

Avesta kyrka är julsmyckad med både en liten krubba framme vid koret och de stora fina figurerna mitt i kyrkan. Det finns ljus och levande granar.
– Granarna är viktiga för mig. De ska vara riktiga granar och ljusen ska vara tända hela december både i utegranen och i innegranarna. Det behövs i vår mörka tid.
På nyårsdagen 1 januari kommer det nya pastoratets musiker att ge konsert i kyrkan.
– Det blir en sorts manifestation över att Grytnäs och Avesta församling går samman i ett pastorat. Då hoppas jag att kyrkan blir full, säger Madeleine Ingmarstedt.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se