Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Du kan inte göra av med mer pengar än du har"

Granne med Smedjebacken - en av Sveriges rödaste kommuner - ligger Fagersta. Sveriges i särklass rödaste där vänstern haft egen majoritet sedan 2002 och styrt sedan 1998. Kommunen har rankats som Sverigebäst på ekonomi under 2000-talet.
- Du kan inte göra av med mer pengar än du har. Men vi har å andra sidan jättemycket resurser, säger Stig Henriksson, kommunalråd.

Vänstern har 20 av 35 mandat i Fagersta; 55.6 procent av rösterna. Stig Henriksson är inte särskilt orolig för att hans parti tappat ett mandat. Men han beklagar att Sverigedemokraterna fick två mandat i fullmäktige för första gången och att centern tappar sitt enda.
Han tar emot i kommunhuset, ett vanligt höghus där kommunens förvaltningar håller till. Huset sticker upp bland de gamla röda brukskåkarna i kvarteret.
- Det här huset kanske inte är så kul att titta på men vi som håller till här ju en fantastisk utsikt, säger Henriksson som har sitt kontor på nionde våningen.
På väggen sitter en affisch från tidningen Dagens Samhälle som rankar Fagersta som Sverigebäst på ekonomi under 2000-talet med ett resultat per invånare på 2250 kronor jämfört med Danderyds 407 kronor per invånare.
Läget var det motsatta när Stig Henriksson tog över.
- Socialdemokraterna som hade styrt sedan kommunen bildades hade stelnat och kört fast. Sitter man för länge blir det gärna alltför täta band mellan fack, tjänstemän och politiker. Det är inte fel att ruska om i de järntrianglarna ibland. Det gäller alla relationer som stelnat.

Kommunen var konkursmässig

1999 var kommunen konursmässig med 200 miljoner i långfristiga lån, ett befolkningstapp sedan 70-talet och landets sjunde högsta kommun- och landstingsskatt. Drygt tio år senare; bästa resultatet under 2000-talet, inga nedskärningar sedan 2001, skatten sänkt sju gånger under 2000-talet, inga långfristiga lån och 110 miljoner avsatta till pensionsskulden och en stabil befolkninsutveckling.
I liberala Fagerstaposten berömmer ledarskribenteten Stig Henriksson för ett hårt jobb i valrörelsen.
- Jag var ute väldigt mycket i valstugorna. Det är viktigt att vara ute bland folk överhuvudtaget. Vi har skurit ned på partimöten. Det är bättre att gå på en hockeymatch eller handla på Konsum där du möter andra. Förr mötte man en del av befolkningen på ett partimöte. Det gör man inte längre.
Någon debatt med Sverigedemokraterna kunde han inte ta inför valet.
- De gjorde ingen valrörelse, hade inget lokalt partiprogram och var inte ute och debatterade. Men jag får många frågor om invandrare och flyktingar ändå, till exempel om kostnaden.
- Jag brukar säga att om det tar sju år i snitt för en invandrare/flykting att komma in i landet och hitta en egen försörjning så är det en jättevinst för vårt land. Vilken sjuåring kan göra så mycket nytta?

Gigantiska pensionsavgångar väntar

Och inte ens med invandrarnas hjälp klarar vi de gigantiska pensionsavgångarna som väntar, betonar han.
- Men det är viktigt att vara lyhörd och lyssna. Den du argumenterar med kan ju ha ett korn av sanning i sitt resonemang. Och det är i den kommunalgrå vardagen, i mötet med människor, som politiken formas.
När han blev kommunalråd hade han inga förebilder. Vänsterpartiet hade inte styrt någon enda kommun. Han fick söka sina egna vägar.
Förutom att sänka skatten sju gånger på 12 år har han bantat kollektivtrafiken.
- Vänstern är för kollektivtrafik men bussar som bara chauffören åker i kan inte kallas kollektivtrafik.
Han skar också ned kraftigt i den kommunala förvaltningen. Ett nödvändigt beslut eftersom kommunen hade krympt kraftigt men inte förvaltningen, förklarar han och tillägger att besluten tagits i djupt samförstånd mellan partierna.
Fagersta kommun har 12250 invånare och satsar stort på samarbete med andra kommuner.
- Vi är nog Sverigebäst på det. Men andra samarbeten är också viktiga. Ett samarbete med Högskolan Dalarna har till exempel gett fler lärarpraktikanter och hjälpt till att rekrytera fler behöriga lärare.
- Nu har antal elever krympt men vi har råd att ha kvar de unga lärare vi rekryterat. Vi har infört ett system med mentorskap. Om vi tvingades säga upp de unga skulle vi få en kraftig kvalitetsförsämring när våra äldre lärare går i pension om några år.

Norrbotten var rött på 70-talet


Hemlänet Norrbotten var rött på 70-talet i efterdyningarna av gruvstrejken och kuppen i Chile. Han gick med i dåvarande vänsterpartiet kommunisterna 17 november 1977.
- Jag väntade tills de moskvatrogna lämnat partiet.
Samma år började han läsa praktisk filosofi i Uppsala. "En av få kurser som inte var spärrade." Men så småningom utbildade han sig till sjukgymnast. Från 1980 och 18 år framåt arbetade han som landstingsanstsälld sjukgymnast i Fagersta. Att det skulle vara särskilt tufft för en bruksort i glesbygden där många unga flyttat och det finns många äldre att ta hand om håller han inte alls med om.
- Det finns ett utjämningssystem för de allra flesta sådana faktorer. Det är inte synd om oss. Vi har jättemycket resurser. Det har jag alltid sagt.
Han kommer från en jord- och skogsbrukarsläkt i Gällivare med rötter sedan 1290-talet.
- Min far som bara hade sexårig folkskola i botten bröt traditionerna och öppnade en livsmedelsbutik i Yrttivaara, en ort med 140 invånare. Han insåg inte att det var omöjligt att få kunder att åka sex mil från Gällivare till hans lilla butik. Så han lyckades med det.

Två heltidsansställda genuspedagogerSå har han själv också tänkt. Fagersta är konkursmässigt och kan inte få landets bästa ekonomi. "Säger vem?"
Trots att kommunen är liten finns här två heltidsanställda genuspedagoger. Det finns bara tre i hela Västmanland. En viktig investering för framtiden, betonar han. De har börjat jobba med förskolan och fortsätter med skolan och hela kommunen.
- 90 procent av eleverna som väljer barn och fritid och hantverksprogram är tjejer och 95 procent av eleverna som väljer bygg, el, och industri är killar. Jag anser inte att det är fria val. Det är val styrda av traditioner.
Killarna måste lära sig våga prata och tjejerna våga säga ifrån, betonar han.
- Men det är killarna från bruksorterna som är de stora förlorarna om de inte bryter de traditionella mönstren. Samhällets krav på dem stämmer inte med de mansroller de växt upp med.
- Och när tjejer också kan tänka sig söka bygg- och liknande program får företagen helt plötsligt dubbelt så många att välja bland när de behöver anställa. Därför är jämställdhet både en fråga om ideologi och en ren tilläxtfråga för oss.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se