Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt Stiftelsen i Dalarna

Nya skivan gick in som etta, turnén drar fulla hus och han håller depressionerna i schack.
– Jag har inte mått så här bra på flera år, säger Stiftelsens Robert Pettersson.
I helgen kommer de till Malung.

Ni kan storyn. Vad som började som ett hobbyprojekt med ett gäng gamla polare har resulterat i en debutskiva som sålt dubbel platina och en ett nytt minialbum som för några veckor sedan gick rakt in på topplistans översta plats.
Singeln "Vart jag än går" har hittills sålt platina sju gånger om och blivit en långkörare på Svensktoppen. Med Stiftelsen har Robert Pettersson fått en andra karriär som utmanar hans framgångar i det storsäljande Takida.

Bandet är mitt uppe i sin andra stora Sverige-turné och på fredagskvällen spelar de på Orrskogen i Malung. Den 6 december kommer de till Liljan i Borlänge.
– Det har varit utsålt på nästan alla gig och publiken blir bara bättre och bättre. Det är få förunnat att komma och spela för folk som kan i stort sett alla texter, säger Robert Pettersson.

Sångaren drar sällan jämt med landets kritikerkår och har mer än en gång hamnat i hetluften. Senast var det låten "Nu får du gå hem" som gav upphov till en hätsk debatt sedan Pettersson blivit anklagad för att ge uttryck för en unken kvinnosyn. När TT når honom på telefon från Kalmar låter han glad och harmonisk. Han och bandet har gjort en utflykt till simhallen.
Robert Pettersson skiter i kritiken, han vet varför han skriver musik.
– Jag tog åt mig väldigt mycket förr, men nu har vi en fanbase för Takida och Stiftelsen som är så mycket större än vad någon människa skriver.

Sångaren har länge kämpat mot återkommande depressioner och för ett tag sedan fick han diagnosen bipolär sjukdom. Att turnera hjälper, det är vardagens tristess som är den stora fienden.
– Jag trodde att jag skulle ta väldigt illa vid mig av att få diagnosen, men jag har fått så mycket svar så efter det har det liksom varit bra. Jag vet inte om det är en placeboeffekt, men jag har aldrig varit lyckligare än det här halvåret.

Målsättningen med Stiftelsen var aldrig framgång och Robert Pettersson vill inte göra några utfästelser om bandets framtid. De tänker hålla på så länge det är roligt, men efter turnén blir det paus. Dels för att resten av bandet har jobb att sköta (gitarristen Micke Eriksson har redan tagit ut all semester för att kunna turnera), men också för att Pettersson ska ägna tid åt Takida. En ny skiva är på gång. Grunderna är redan inspelade, singeln kommer i januari och albumet väntas i slutet av februari.
– Vi har inte släppt en skiva sedan 2011 vilket är ovanligt för vår del, så vi är hungriga, säger Robert Pettersson.

Carl Cato/TT