Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla fulla hus med galna duon Krantz & Jansson

Janne Krantz och Bengan Jansson är en galen förening. Som gjorda för fest i byn. Två gånger samma kväll fyllde de Hjortnäs.

En föreställning klockan 19.00 räckte inte. Folk fick vända i dörren. Det blev en extra show klockan 21.15. Att gubbsen orkar köra två gånger är en bragd med det tempot dom bjöd.

Det är full gas från första låten. Sen ökar dom hela tiden. En timme och trettio minuter. Utan paus. Janne smuttade på vattenflaskan två gånger, som jag såg. Bengan körde utan helt utan näringstillskott. Otroligt.

Det känns att Janne och Bengan är på hemmaplan. Dom spelar och drar historier som dom satt hemma i Jannes kök. Ja, vad historierna beträffar så satt dom nog i sovrummet. Ju fräckare skämt desto högre jubel i lokalen. Den lille skolpojken. Livet i bastun. Älgar och golfspelare. Allt går hem. Janne Krantz förmåga att prata samiska, turkiska och östanholska räddar vitsarna.

Ändå är det spelglädjen och spelförmågan som får taket att lyfta. Klinga mina klockor sitter klockrent som inledning. Sen blir det vals.

– Ni får gärna dansa, säger Janne. Var då, undrar folket i den fullsatta lokalen.

Publiken bjuds på buskspel, fartspel och stämningsspel. Janne Krantz egen" Av längtan till dig" får tiden att stanna. Janne sänker farten. Blundar. Bengans dragspel smyger intill. Bystugan tystnar och utanför tassar höstmörkret. Så känsligt. Så vackert.Bengan Jansson hyllning till Svend Asmusen

– Tycker ni om vals?

– Varför då, undrar Bengan och drar i väg den galnaste variant av "Vals i Lekstugan" som nånsin hörts i Hjortnäs. Jubel förstås.

Janne Krantz "Sparf Fars polska" som han spottar sig igenom vid ett par reprisbyten är en höjdare. Samma gäller Bengan Jansson hyllning till Svend Asmusen. Det är dragspel i världsklass.

När kvällens extranummer är över vrålar Bengan och Janne: En gång till, en gång till!

Elegant. Så fixar två spelsugna herrar extra extranummer.