Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duktiga elever på väg mot Yrkes-SM – "Ska bli så kul"

Annons

Lucas Olsson och Daniella-Carolina Wassgården, som går tredje året på Hushagsgymnasiets byggprogram, vann uttagningen som kan leda till Yrkes-SM i Helsingborg i april.

I april hägrar Yrkes-SM. Vid uttagningen bland elever på Hushagsgymnasiet i Borlänge gick snickaren Lucas Olsson vidare till regiontävling och plattsättaren Daniella-Carolina Wassgården gick direkt vidare till Yrkes-SM.

Båda två är ambitiösa och satsar på tävlingen. Daniella-Carolina var ensam i sin klass och klara de uppsatta kraven i uttagningen.

- Det ska bli kul, säger Daniella-Carolina Wassgården från Säter, som säger sig vara tävlingsinriktad.

Även Lucas Olsson är motiverad.

- Otroligt skönt. Min första partner hoppade av, så jag trodde inte det skulle bli något. Men så löstes det ändå, säger Lucas Olsson från Borlänge.

För Lucas väntar nu en ny uttagning i Hallsberg eller Stockholm. Om det går bra där finns chansen att komma till Sverige-finalen i april.

Yrkes-SM arrangeras av World Skills Sweden vartannat år och innefattar ett 30-tal yrken från allt från byggnadsyrken till IT, hotellreception och undersköterska. World Skills Sweden drivs av parterna på arbetsmarknaden och staten genom bland annat Skolverket, och det är i första hand elever på gymnasiet som deltar i arrangemangen.

Allt börjar med lokala uttagningar. I just byggnadsyrkena, så är tävlingen i Borlänge med elever från Hushagsgymnasiet den enda i länet.

I Borlänge var det totalt sex snickare och en plattsättare som deltog.

Efter de lokala uttagningarna fortsätter tävlingarna med regionala tävlingar och de bästa där går vidare till Yrkes-SM i Helsingborg i april. Därefter går de bästa till Yrkes-EM som avgörs i september i Österrike och till Yrkes-VM nästa år.

Christer Thoréus är lärare på Hushagsgymnasiet och den som engagerat sig i tävlingen och fått med sig branschen till tävlingen. På plats var flera företag i byggbranschen och även Byggnadsfacket.

- Det här är kul. Det har väl krävt en del jobb på kvällar, säger Thoreus.

Under tävlingsdagen för snickarna fick tre tvåmannalag under fyra timmar bygga väggar med fönster och förr efter en ritning. De två som klarade uppgiften bäst gick vidare till utslagning till en vinnare.

På samma sätt var det i plattssätning, där ett visst antal moment skulle genomföras under fyra timmar.

Tre domare gick sen igenom elevernas bygge och bedömdes efter hur man följt ritningen.

Snickareleverna Lucas Olsson och Adam Hammouri bedömde ha klarat uppgiften bäst och fick göra upp om förstaplatsen genom att utföra ett antal moment. De blev klara exakt samtidigt, men Lucas hade lyckats lösa en av uppgifterna på ett bättre sätt och vann därmed tävlingen.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips