Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dumskallarnas sammansvärjning

En av världslitteraturens roligaste romaner är John Kennedy Tooles Dumskallarnas sammansvärjning. Till och med titeln är rolig och ofta användbar.

Den senaste tidens drama i amerikansk politik om budget och lånetak har nu visserligen fått en temporär lösning (man skjuter upp frågan till senare) men en bra överskrift på denna makalösa komedi kunde vara just Dumskallarnas sammansvärjning.

Då avser jag inte den samlade skaran av politiker i Washington, alltså både republikaner och demokrater, utan enbart republikanerna. För det är vad denna politiska strid har handlat om: sekteristiska grupper inom det republikanska partiet har försökt driva igenom en verklighetsfrämmande och direkt farlig agenda.
Jag råkade vara i USA under den värsta stridsveckan. I Chicago kom jag i samspråk med en välbeställd man från Texas. Han var medlem i samma golfklubb som Georg Bush och tyckte att denne är en verkligt ”genuin” människa. Han hade hela sitt liv röstat på republikanerna i alla val han får rösta i och han ogillade Obamacare djupt.

Men nu var han tveksam. Den republikanske senatorn från Texas, Ted Cruz, som intagit en huvudroll i kontroverserna, avskydde han. Hela hans känsla var att USA nu gjorde sig till åtlöje inför världen.
Det där verkar faktiskt vara en inte ovanlig känsla i USA. Republikanerna har betett sig pinsamt. Men det beror just på att republikanerna i hög grad består just av en sammansvärjning av dumskallar.

Den amerikanska högern kan delas upp i många falanger. Där finns traditionella värdekonservativa, kristen höger, libertariansk höger, Tea Partyrörelsen och säkert några till. Sinsemellan står de ofta för ganska olikartade saker. Libertarianerna ogillar vanligtvis amerikansk militär inblandning utomlands, medan den kristna högern inte brukar ha så mycket emot det. I synen på homosexuellas rättigheter är det däremot tvärtom.

Men de här falangerna som samlas i den republikanska ladan har en tendens att driva varandra mot allt mer extrema ställningstaganden. Ännu på Reagans tid hände det faktiskt att skatterna kunde höjas därför att det var pragmatiskt. Idag kan enskilda republikanska politiker tvingas svära en ed på ett Tea partymöte att de aldrig, aldrig ska medverka till att skatter höjs eller staten växer.
USA har dessa politiska problem främst därför att mycket eller ganska extrema hållningar i det republikanska partiet i en kapplöpning med varandra bestämmer den politiska dagordningen för hela partiet. Det är det som är dumskallarnas sammansvärjning.

Att USA lånar mycket pengar och har en hög statsskuld är i sig inget problem. Ekonomen Paul Krugman brukar redovisa siffror som visar att skulden exempelvis efter andra världskriget var ofantligt mycket större. Den försvann så snart arbetslösheten fick vara låg ett antal år.
I sig är höga skulder inget problem. Problemen uppstår snarare när ett land som USA anser att skulderna är för höga och sätter igång att skära ner och spara. Då bromsar ekonomin in, i USA, liksom i världen i stort.

Det har länge hävdats att tyngdpunkten i världsekonomin sakta men säkert förskjuts österut, mot Asien. Där bor mänskligheten, i alla fall befolkningsmässigt. Visst, det kommer att dröja länge innan dollarns makt krymper samman men sakta men säkert gör den det. Varje kris av det slag världen nu bevittnat i den amerikanska politiken bidrar till att försämra USA:s rykte och förtroendet för dollarn som är reservvalutan i världen.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se