Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystert för nämnden

Den senaste budgetuppföljningen med ett delårsbokslut för socialnämnden var ingen rolig läsning.
– Vi har näsan knappt över vattenytan, säger socialchefen Marianne Trana.

Vid socialnämndens senaste sammanträde presenterades den senaste budgetuppföljningen till och med den 31 augusti, med ett delårsbokslut. Nämnden konstaterar att det är tack vare pengar från Försäkringskassan som uppföljningen ser positiv ut.
– Det handlade om en process sedan 2011 gällande personlig assistans där Försäkringskassan hade dragit ner assistansen. Nu kom dock ett beslut på att Försäkringskassan skulle betala oss för detta. Det handlar om ungefär två miljoner kronor. Utan dessa pengar hade vi legat 900 000 kronor back, säger Marianne Trana.
Socialnämnden ska dock betala kostnaderna för de personer som legat på sjukhus och blivit utskrivningsklara men sedan inte har fått någon plats på särskilt boende i Säter på grund av platsbristen som har rått en längre tid.
– Vi har inte fått räkningarna för perioden januari till mars ännu. Kostnaderna för den perioden kommer nog att hamna på omkring en miljon kronor, säger Marianne Trana.

Hur ser situationen med platsbristen ut i dagsläget?
– Just i dag (onsdag) har vi ingen utskrivningsklar person som är kvar på sjukhus. Men vi har 15 beslut som inte har verkställts inom särskilt boende och det är illa, säger Marianne Trana.

Det är ännu oklart om socialnämnden kommer att klara av att hålla sig inom budgetramen i år.
– Det är svårt att slå fast någon exakt siffra. Men just nu pekar siffrorna på att vi gör ett knappt plus. Vi har dock näsan knappt över vattenytan. Och tittar vi på nästa års budgetramar så ser vi redan nu att vi saknar två miljoner kronor för att klara den preliminära budgetramen. Vi vet dock inte alls var vi kommer att hamna någonstans, säger Marianne Trana.

Pär Sönnert/DT