Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EFS-kapell snart 100 år i Skedvi

I början av nästa år blir det dubbelt 100-års firande i Stocksbro, Stora Skedvi.
Dels är det 100 år sedan den första gudstjänsten hölls i EFS-­kapellet. Dels fyller nuvarande ägarna, Forshaga Susanne Brännhammar och Stefan Bosbach 100 år tillsammans.

– Det kommer att bli intressant, säger Forshaga Susanne Brännhammar.
Den 4 januari 1914 hölls den första gudstjänsten i EFS-kapellet i Stocksbro, Stora Skedvi. För drygt sex år sedan hölls sista gudstjänsten innan Susanne och Stefan tog över fastigheten. Då hade verksamheten upphört sedan många år.
– Det var den 18 februari på min födelsedag, säger Forshaga Susanne Brännhammar om sista gudstjänsten.
Kommande år fyller hon alltså 50 år och det gör även maken Stefan Bosbach. Tillsammans blir det 100 år.

Under åren har de rustat upp fastigheten och gjort i ordning olika rum. Det som återstår är stora samlingssalen. Den ska bli klar till kommande års gudstjänst som markerar 100 års verksamhet.
Under senaste tiden har en massa tyginstallationer satts upp runt huset. Det är böneremsor och alla som vill får komma tid och sätta upp en remsa.
Det är bara att ta en tygbit, slå en knut och tänka på ­någon person och sätta upp remsan.
– Jag vill också ha mer mattrasor och gamla tyger, säger Forshaga Susanne Brännhammar.
Den som har sådant över kan bara åka till gamla ­kapellet och lämna detta.

Själv har hon arbetat som präst i olika sammanhang. Innan hon fick sin nuvarande befattning som utvecklingschef för svenska kyrkan i utlandet och regionchef var hon kyrkoherde i Hedemora församling. Hon har varit studentpräst och även arbetat som präst i utlandet.
– Varje helg åker vi hit,­ säger hon.
De har byggt en vattenpool och för att hindra insyn har dessa tygremsor satts upp som samtidigt blivit böne­remsor. De fladdrar fint i vinden.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se