Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter bråken – kyrkoherden slutar

Leenah Malmi Pauser slutar med omedelbar verkan som kyrkoherde i Gagnefs församling och pastorat.
Det blev resultatet av onsdagens förhandlingar mellan förtroendevalda i pastoratet och representanter för kyrkoherdens fackförbund.

Under mer än ett år har det varit turbulent i församlingen och pastoratet.
Turbulensen har lett till att anställda slutat, tagit tjänstledigt och sjukskrivit sig, samtidigt som två körer lämnat kyrkan, diakonikretsen tagit time out och besökarantalet under gudstjänsterna minskat kraftigt.

Till en början hävdade de förtroendevalda att turbulensen berodde på en pågående omorganisation, men anställda och frivilligarbetare menade att det i stället handlade om hur omorganisationen genomfördes och om växande samarbets- och ledarskapsproblem.
Frivilligarbetare och anställda har också rest krav på kyrkoherdens avgång.

Kyrkonämndens vice ordförande Birgitta Ihlis har tidigare sagt till tidningen att hon beklagar att anställda kommit i kläm, att de och församlingsbor kommit att må dåligt och att de förtroendevalda inte tidigare tagit itu med turbulensen.
För mindre än två veckor sedan besökte biskop Thomas Söderberg pastoratet för att sätta sig in i problematiken genom samtal med alla berörda. Enligt vad tidningen erfar var det Birgitta Ihlis som i egenskap av arbetsgivarrepresentant kontaktade biskopen.
Under onsdagen genomfördes – under sex timmar – förhandlingar, som alltså utmynnade i att Leenah Malmi Pauser ”efter överenskommelse med förtroendevalda i Gagnefs kyrkliga samfällighet väljer att lämna sin tjänst som kyrkoherde 20131024”.

Parterna har enats om att inte säga något ytterligare offentligt och ingen ville under tisdagskvällen svara på tidningens frågor om det träffats överenskommelse om något avgångsvederlag och i så fall hur stort eller om det inte är en väldigt enkel lösning att på hockeylagsvis ”låta tränaren gå”.

Kent Olsson/DT