Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter bränderna: Nu växer rädslan i Malingsbo

– Vad är det för sjuk människa som gör sådant här?
Milenko Vucetic har precis kommit hem från lasarettet där han plåstrat om handen som blev skadad i nattens brand. Strax före klockan 05.00 väcktes familjen av bankanden på dörren.

Det var Lars Andersson som på hemväg från en fisketur upptäckte hur flera byggnader mitt i Malingsbo stod i brand. Tillsammans försökte de släcka branden och skydda familjen Milenkos bostadshus från att fatta eld, samtidigt som Lars pappa Sigon Andersson larmade räddningstjänsten.
– Tänk om jag inte hade haft min fru och dotter med mig, jag sover som en stock och hade inte hört något annars, berättar Milenko Vucetic som bor i Malingsbo under somrar och helger.

Huset blev delvis skadat i branden, och förrådet på tomten brann ner till grunden.
När räddningstjänsten kom till platsen brann en stor lada på 250 kvadratmeter, ett boningshus med två lägenheter på 200 kvadratmeter och förrådet. Mitt under släckningsarbetet märker de att det även brinner i ett annat bostadshus en bit bort.

Under veckan har ett flertal bränder härjat i trakten.
Enligt informationschefen vid dalapolisen Stefan Dangardt utgår de från att det är anlagda bränder. Huruvida de har funnit någon koppling mellan bränderna vill han avvakta med att svara på tills den tekniska undersökningen är klar, vilket kan dröja flera veckor.

Marita Bäckman från Fagersta är en av alla som står och tittar på släckningsarbetet. Hon berättar att så fort hon hörde att danspaviljongen hade brunnit ner så anade hon oråd. Hon bestämde sig för att åka till Malingsbo och vakta sin semestrande väns hus.
– Man är lite rädd ändå. Häromkvällen började hunden skälla som en galning och rusade in i skogen. Hjärtat bara stannade. Sen kom den tillbaka som om inget hade hänt. Visst, än så länge har ingen skadats, men det känns som att en upptrappning har skett. Det är läskigt.
– Jag tror inte att det är någon fara att lämna sitt hem obevakat, säger Stefan Dangardt.

Men Marita Bäckman är inte den enda i byn som är rädd. Klockan tre hålls ett bymöte på bygdegården där det bestäms att 22 personer ska turas om att bevaka byn nattetid ett tag framöver. Representanter från polis och räddningstjänst är på plats. Några personer har kommit ända från Björsjö, dit oron har spritt sig.
– Det var ett bra möte, säger Sigon Andersson efteråt, ordförande i bygdegårdsföreningen och även den som larmade om nattens brand.
– Folk fick prata av sig, och vi fick lite tips och information från polisen. De kommer också ha en bil som patrullerar i närheten de närmsta dagarna. Nu kanske man törs sova om natten.

Helena Wedin/DT