Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter halalslakten - slakterichef mordhotad

Reaktionerna har varit häftiga efter rapporteringen om den otillräckliga bedövningen vid en halalslakt på Siljans chark. Hoten har till och med varit så allvarliga att slakterichefen mordhotats och slakteriet fått ta in extra bevakning.

Annons

– Det har väckt mycket reaktioner, säger Thomas Perkiö, VD på Siljans chark.

Det var i förra veckan som det kom fram att livsmedelverket gjort en anmälan till åklagare om brott mot djurskyddslagen, efter att några lamm varit otillräckligt bedövade vid halalslaktat vid Siljans Chark och ha utsatts för onödigt lidande.

– Anmälan är korrekt gjord, säger Perkiö och på företagets hemsida framgår det att personen som genomförde slakten blivit "enledigad" från sitt jobb.

Men sedan dess har reaktionerna vält över charkföretagets slakteri i Ickholmen, omkring en mil norr om Rättvik.

– Det har framför allt kommit in många kommentarer via Facebook, mail och telefon. Vi fick mycket uppmärksamhet efter anmälan.

Fast mycket av uppmärksamheten har varit av den upprörda sorten. Speciellt då många i okunnighet förknippat halalslakt med djurplågeri, menar VD:n.

– Många har förknippat halalslakt med gammal, ortodox halalslakt som inte är tillåten i Sverige utan att egentligen veta vad det innebär. Och det är den kopplingen man gör utan att veta hur vanlig slakt går till.

Den väsentliga skillnaden mellan "vanliga slakt" och den uppmärksammade moderna halalslakten är framför allt att en imam, ett slags muslimskt präst, läser en bön över djuret vid slakten. Djuret är redan bedövat innan det avblodas, precis som vid vanlig slakt och ekologisk slakt.

– När vi förklarat att det är som vanlig slakt, så har många förstått vad det faktiskt innebär och att det inte är någon skillnad i djuromsorg. Halalslakt är en slakttjänst som vi gör åt en kund och har inte något med våra lokala produkter att göra.

Men sedan finns det en grupp som inte velat ta till sig av förklaringarna alls. Företaget har sedan förra veckan fått ta emot mängder av hot. Även så pass att slakterichefen har mordhotats.

– Det kom ett mail till oss där det stod att någon skulle söka upp honom och ta livet av honom genom halalslakt, berättar Thomas Perkiö.

Slakteriet har polisanmält mordhotet och även ökat bevakningen på slakteriet och hemma hos den anställde. Fast även om reaktionerna fortsätter strömma in, så är Perkiö noggrann med att betona att de flesta ändå är förstående när de väl fått information om vanlig slakt och halalslakten.

– De allra flesta har förstått vad det är när vi har förklarat, i alla fall de som tagit kontakt av djurrättsliga skäl.

Annons