Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Efter många år i modebranschen har vi känsla för vad som är inne"

- Det är detaljerna som gör det, säger bästa vännerna Gitte Spångberg och Maria Green som flyttade från Stockholm till Vikarbyn och startade företaget Detalj i Dalarna.

Båda är inbitna stadsbor, Gitte Spångberg är född och uppvuxen i Örebro och har bott i Stockholm i 15 år där Maria Green är född.
- Men jag har släkt från Rättvik så jag var ofta uppe i Dalarna och hälsade på, förklarar Maria.
Hon och Gitte träffades som kollegor när de båda jobbade på ett klädföretag i Stockholm och det visade sig att de även bodde på samma gata.
- Det kändes helt sjukt eftersom Stockholm är rätt stort, säger Gitte.
De jobbade dock inte så länge ihop men kontakten knöts och ett löfte togs om att en dag jobba tillsammans igen.

Ett vägskäl

Maria berättar att hon flyttade upp med sin familj till Vikarbyn för elva år sedan och Gitte kom ofta och hälsade på.
- Jag minns att du bäddade med täcken i en dagbädd ute på verandan och jag var gravid och trött och såg ut över Siljan och kände bara "wow", det var så magiskt.
Maria skrattar högt och säger att det var en del i hennes "lömska" plan om att övertala vännen att flytta till Vikarbyn.
- Till slut kommer man till ett vägskäl, jag och min man tänkte först köpa ett sommarhus men så flyttade vi istället hit permanent, säger Gitte.

Inrett Sjövillan

Då infriades löftet om att en dag jobba tillsammans igen och de bästa vännerna startade inredningsbutiken Detalj och företaget Detalj i Dalarna.
- Butiken är egentligen den minsta delen i verksamheten, största delen går till inredningsuppdrag, vi har bland annat inrett Sjövillan och Säfsen resort, förklarar Gitte.
Butikens namn Detalj med en grå prick över i:et är precis vad det utger sig för att vara.
- Det är detaljerna som gör det, efter många år i modebranschen har vi känsla för vad som är inne och vi vet hur man gör vardagen till en fest, det kan räcka med att sätta en snittblomma i en vas på bordet eller tända några ljus så blir det genast finare.

Personligt och färgstarkt

De berättar att trenden pekar alltmer mot personligt och färgstarkt men att alla som målat sina möbler vita inte behöver oroa sig.
- Avskavt vitt är ju inte lika aktuellt längre men det går att förändra en gammal soffa genom att klä den med färgstarka plädar och byta ut kuddarna, nu mot den mörka hösten är det ännu viktigare med färg, det får folk att må bra.


ANGELICA LINDVALL
076-795 61 78
angelica.lindvall@daladem.se