Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nästan hundra år får silverhyttan nytt liv

För närmare hundra år sedan släcktes elden för sista gången i silverhyttan i Östanfors.
Sakta men säkert börjar den världsarvsklassade hyttan, någon kilometer från centrala Falun, te sig igen som den en gång gjorde.

Annons

– Tack vare en intresserad murare, säger Olle Lind, antikvarie vid länsstyrelsen Dalarna.

Nåja, inte bara därför förstås men åtminstone en bidragande anledning.

Utvändigt är det många falubor som har sett den byggnad som slumrat allt djupare sedan verksamheten lades ned år 1920.

Fast det är även en byggnad såväl ägaren Falu Gruva, Stiftelsen Stora Kopparberget, och länsstyrelsen i Dalarna velat göra någonting åt.

Sedan ett par år tillbaka har slummern, eller kanske till och med sömnen, upphört. Ett projekt har pågått för att återställa Sveriges en gång största silverhytta i bruksskick, inte användbart. För det krävs att betydligt mer görs.

LÄS MER: Ödelandet ska bli bostadsområde – 150 bostäder planeras

Bara för att rusta upp hyttan till nuvarande skick har det krävts mycket arbete. Inte minst av förberedande slag.

– Här inne var fullt med saker tidigare. Det tog lång tid innan vi sorterat och fått ut det, säger Lena Grönlund Myrberg, antikvarie kulturmiljö hos Falu Gruva.

Behjälpliga i det arbetet har Dalarnas museum varit, eftersom museala föremål skulle skiljas från skräp.

Vidare var sanering nödvändig av hälsoskäl eftersom allt från bevingade ”hyresgäster”, duvor, varit duktiga på att skita ner till att blyrester fanns i lokalen.

Renoveringen av hyttan har skett varsamt, något som varit viktigt eftersom byggnaden inte bara ingår i Världsarvet Falu gruva utan även klassats som byggnadsminne av länsstyrelsen. Det innebär exempelvis att murandet av ugnen inte skulle göras så att det skulle se nytt och snyggt ut.

Det konststycket lyckades muraren Jon Åkerlund med.

– Det är ett måste att vara intresserad för att det ska bli bra, säger Leif Lindgren, byggare hos He-Pe Bygg, Svärdsjö, Falun.

Exakt hur mycket den varsamma renoveringen har kostat är inte klart ännu. Bidragen från länsstyrelsen uppgår till 586 000 kronor.

Frånsett de senaste årens arbete har inte mycket rörts sedan 1920 när verksamheten lades ned på grund av bristande lönsamhet. Jo, en sak, förresten.

–1974-1975 byttes taket, så det har inte regnat in här, säger Lena Grönlund Myrberg.

Tanken är att renoveringsarbetet ska fortsätta och att nästa steg blir övervåningen.

Vad det lider ska även grupper få guidning i de tidigare silverhyttelokalerna intill Faluån. Lokaler, som till skillnad från det stora gruvområdet, är mer avskilt och dolt trots att det bara ligger någon kilometer från centrala staden.