Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter sommarens cruisingkaos – polisens besiktningsman anmäld för urkundsförfalskning och grovt tjänstefel

 
Cruisingupproret
Visa alla artiklar

Under cruisingarna på Classic Car Week och Musik och Motorfestivalen i Älvdalen delade polisen ut böter för drygt en halv miljon kronor. Majoriteten av anmärkningarna rörde inte ens ämnet trafiksäkerhet då man hellre anmärkte på intakta avgassystem och reflexer. Anmärkningarna skiljer sig åt på förarens bot och på polisens exemplar. Polisens besiktningsman har i efterhand ändrat på flertalet punkter och nu väljer polisen själva att anmäla besiktningsmannen för urkundsförfalskning och grovt tjänstefel. I dag utreds ärendet av specialåklagare.

Annons

TV: Bosse Hårdén och besiktningsmannens erkännande i rätten

Den 12 augusti i år startade facebookgruppen ”Cruisingen Stannar” med anledning av polisens agerande under sommarens cruisingar. Det är framför allt en grupp om tre personer som utmärkt sig som polisen i Dalarna kallat in från Värmland samtidigt som det förekommer brister hos polisens övriga team som varit på plats.

POLISEN: Bekräftar anmälan mot besiktningsman – hänvisar till förundersökningssekretessen

Bosse Hårdén, som till vardags arbetar som centrumutvecklare i Borlänge, tog tidigt sig an uppgiften att bli något som kan liknas med bilentusiasternas advokat.

– Jag hörde om det som hade hänt under Classic Car Week i Rättvik när jag var på Stockholm Cruising. Sen kom Musik och Motorfestivalen i Älvdalen. Jag var dit och såg och hörde och där eskalerade det. Jag åkte hem sen och undrade på vad som händer och att detta måste utredas så jag drog igång facebookgruppen ”Cruisingen Stannar”. Det började plinga i mobilen och tusentals medlemmar rasade in i gruppen på kort tid.

LÄS OCKSÅ: Kenneth bötfälldes för förlängt avgasrör – blev förhörd i polisbussen

Bosse började ringa folk för att höra vad som hade hänt. Han ville höra historien direkt från källan och den som blivit utsatt. Ganska snart förstod han att mycket inte stod rätt till. Han började begära in papper och kopior på böterna från de drabbade. Samtidigt begärde han ut kopior på originalet från polismyndigheten.

– Det handlade om de flygande besiktningarna som hade gjorts och jag ville jämföra polisens protokoll med den som blivit bötfälld. Mycket hade polisen strukit över på grund av sekretess, även bilmodell och registreringsnummer. Men en sak hade polisen missat och det var ett sexsiffrigt nummer i ena hörnet.

"De anmärkningar man gjort är ju helt fel!"

LÄS MER: Hotades med körkortsdragning – "Jag bad honom byta yrke"

Med hjälp av det sexsiffriga numret kunde Bosse para ihop polisens och den bötfälldes versioner. Arbetet tog all ledig tid samt Bosses lediga måndagar. Hos polisen uppger man att tre poliser arbetat i 14 dagar med att få fram materialet.

– Jag har sett i de här protokollen att det finns väldigt många fel. I de flesta fall där polisen begärt en registreringsbesiktning har avgassystemet varit orsaken till detta. Man får byta avgassystem på en bil om man nu inte påverkar katalysatorer och avgasvärdena. Man har skrivit ”utrustning ändrad” och skickat bilen på registreringsbesiktning. Och det är ju helt fel! Lika har man gjort gällande reflexer bak på bilarna där man skrivit på boten att reflexer saknas, berättar Bosse och ger ett exempel.

Se TV från protestcruisingen

Exemplet handlar om en bil med sex lampor baktill. I samtliga sitter originalreflexer. Dock skriver polisens besiktningsman i protokollet att reflexer saknades.

– Reflexer finns i alla bilar och i alla lampor. Men här måste man formulera sig rätt och komplettera om reflexen ska vara EU-märkt eller om det är flyttgods eller import för eget bruk.

LÄS ÄVEN: Dennis böteslapp ogiltigförklarades men hamnade ändå hos Kronofogden

Protokollen har sedan signerats med en oigenkännlig signatur.

– Enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om gällande flygande inspektion ska man arbeta på ett speciellt sätt vid en flygande besiktning. Man ska signera med ett tjänstenummer och en tydlig namnunderskrift. I samtliga protokoll har en och samma av polisens besiktningsmän varken skrivit under med en läsbar signatur eller tjänstenummer. Samma person har sen ändrat och skrivit om i polisens protokoll när de kommit tillbaka till stationen. Den personen som blev bötfälld vet ju inte om detta. Det är de här skillnaderna på protokollen jag har letat efter och hittat massor, säger Bosse.

"Alla händelser, böter och protokoll finns bokförda"

Bosse Hårdén beskriver förfarandet som regelvidriga besiktningar och konstaterar att massor av fel gjorts. Dels uppges fel fordonsfabrikat på böterna och dels har man uppgett en felaktig plats där boten utfärdats. Under tiden han arbetar med fallen desto fler dyker det upp och den totala bötessumman under de bägge bilveckorna i Dalarna uppgår till 512 650 kronor.

– Det är en och samma besiktningsman som utmärker sig rejält och det är samma som gjort sig skyldig till urkundsförfalskning. Han har gjort 66 flygande besiktningar och signerat för 32 registreringsbesiktningar, 3 körförbud, 6 kontrollbesiktingar och 25 enkla brister. 49,23 procent för registreringsbesiktningarna har varit för avgassystem. Hittills. Jag har lagt upp allt i staplar och tårtbitar gällande trafikinspektör för trafikinspektör. Allt finns bokfört. Jag har även kommit i kontakt med en advokat och en bilvärderingsman och importör som är till stor hjälp och som också gör det här ideellt.

Under vecka 43 förhördes Hårdén av polisens internutredare i Falun samt av åklagare. Frågeställningen gällde den besiktningsman från Värmland som varit den drivande vid de flygande besiktningarna.

– Där lämnades en anmälan om grovt tjänstefel och urkundsförfalskning på de uppgifter jag hittills har. Ärendet går nu till specialåklagare som har hand om polisbrott och jag kommer få lägga fram de fakta jag har. Nu får man vänta och se hur det ser ut. Tokigheterna måste få ett slut och jag tror att man känner det så på den vanliga polismyndigheten. Frågan har ju varit pinsam egentligen.

"Ska man behöva stå och käfta i 45 minuter över en kromad kofångare?"

Han fortsätter.

– Polisen går ut stort och säger att de ska se över trafiksäkerheten, och vad handlar det om för trafiksäkerhet när en trafikinspektör kastar sig under bilen och kollar avgasrör och om man bytt avgasklämmor. Vad har ett bytt avgasrör med trafiksäkerhet att göra? Jag förstår om man provkör bilarna, tittar på bromsar och fjädringar och så vidare. Ska man behöva stå och käfta i 45 minuter över en kromad kofångare?

LÄS MER: Har du missat någon artikel? Här hittar du allt!

Hårdén understryker att facebookgruppen ”Cruisingen Stannar” och hans eget gedigna arbete med att efterforska de felaktiga böterna inte handlar om någon generell misstro mot poliskåren i sig. Uppenbart har något inte fungerat och det är en grupp om tre personer allt rör sig om.

I dag finns många veteranbilsägare som fått körförbud på sina fordon. Men bristerna i protokollen är bortplockade, vilket medför stora svårigheter.

– De har körförbud på bilarna men de har omregistreringskrav på sig. Omregistreringskravet går inte att ta bort och man måste helt enkelt ombesiktiga. Bilprovningen frågar sig samtidigt vad de ska besiktiga och vad de ska registreringsbesiktiga. Bilarna blir nu stående med körförbud. Man har alltså annullerat felen fort utan att lyfta bort registreringsbesiktningarna.

"Otillåten ändring? De saknades ju!"

Ingen vet i dag hur man ska gå till väga för att upphäva registreringsbesiktningarna.

– Det är ett stort problem och polisen ska se över hur det ska gå till, säger Hårdén.

Men det finns dock en ljusning i dag för de som godkänt och betalt sina böter samt besiktigat sina bilar.

– Om de visar sig att de är felaktigt så kan vi backa tillbaka om det finns felaktigheter i protokollen och försöka ersätta tillbaka pengarna. Ett exempel på att man ändrat i efterhand ser du här, säger Hårdén och visar ett av besiktningsmannens protokoll samt bilägarens exemplar. Där står det i polisens version att det skett en otillåten ändring på reflexer samt positionslykta fram. Och på bilägarens exemplar står det att positionslykta fram och reflexer på båda sidor saknas. Vad menade han med ”otillåten ändring”? De saknades ju?

Hårdén visar sen ett antal protokoll som inte har någon signatur alls. Protokollen kommer från gruppen med den besiktningsman som nu är anmäld för urkundsförfalskning och grovt tjänstefel.

LÄS OCKSÅ: Rasmus uppmanades att betala boten direkt – och fick rabatt

Arbetet med att para ihop originalprotokoll med kopian har tagit tid. Hårdén tror att han kommer att sitta långt in i januari med återstoden av de felrapporterade böterna. Samtidigt har ryktet om hans ideella arbete spridit sig.

– Nu börjar folk höra av sig från Värmland därför att liknande bötfällningar pågår hela tiden där nere. Sedan ska jag gå vidare med liknande händelser som skett i anslutning med Elmia-mässan i Jönköping. Och det här gör jag helt gratis, ska tilläggas. Folk vill betala mig men det satte jag stopp för. Jag gör det här för att rätt ska vara rätt. Jag är inte ute efter att varje bot ska avskrivas. Många gånger är de helt rätt samtidigt som man hittat på fel och brister. Men, man har gjort godtyckliga bedömningar och sysslat med urkundsförfalskningar.

Slutligen önskar Hårdén att samtliga flygande besiktningar som den specifika gruppen har genomfört ska annulleras.

– Det har gjorts så många felaktigheter och självklart ska det ske en förbättring vid kommande år.

Så växte facebookgruppen "Cruisingen Stannar"

* 13 augusti: 1000 medlemmar

* 16 augusti: 15 000 medlemmar

* 18 augusti: 18 000 medlemmar

* 22 augusti: 19 000 medlemmar

* 24 augusti: 20 000 medlemmar

* 3 september: 21 000 medlemmar

* 10 september: 22 000 medlemmar

* 16 september: 23 000 medlemmar

* 26 september: 25 000 medlemmar

* 2 november: 26 000 medlemmar