Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter "Spilld mjölk": Idag får Malin mer betalt för mjölken

Förra året skrev Malin Sundin, mjölkbonde i Orsa, boken Spilld mjölk. Den handlar om vad som händer i lantbruksbranschen med låga mjölkpriser och allt fler bönder som slås ut.
– Krisen blev djupare än vad vi nånsin kunde tro. Men i höst blev det faktiskt en vändning och priset gick upp, säger hon.

Annons

Klockan är tio på förmiddagen. Malin och hennes sambo Mattias Hult äter frukost efter morgonens arbete på gården. De har ett hundratal kor, kvigor och kalvar att ta hand om. Då hösten varit torr och varm så har djuren fått gå ute tills början av oktober.

– Men nu börjar de tycka att det är kallt och längtar in, säger Malin och häller O´boy i mjölkglaset.

Sedan förra året har familjen utökats med sonen Seb, sex veckor. Han sover nu i knät på Mattias.

Det var tre saker som gjorde att krisen för många mjölkbönder fördjupades, förklarar Malin och Mattias.

– Ryssland stängde gränsen och slutade importera europeiska mjölkprodukter. Sen släppte EU kvoterna fria så att alla länder i EU kunde producera hur mycket mjölk de ville. Sen köpte Kina betydligt mindre mjölkpulver än förväntat. Så det blev betydligt mer mjölk på marknaden än tidigare, säger Malin.

– Då blir det ju ett överskott och då faller priserna. Arla möter världsmarknaden först. Nu har det börjat vända lite på internationella marknaden så priserna där har gått upp. Det gör att mejeriet här hemma kan följa med och höja de också. I oktober höjdes faktiskt priset med 20 öre, det är otroligt välkommet.

– Priset går alltid lite upp och ner. Problemet är att för oss märks det extra mycket. Även om man kan vara hoppfull om själva priset så är vi mycket mer negativt inställda till att våra kostnader går upp som till exempel kilometerskatten och dieselskatten, säger Malin.

Mattias påpekar att priset behöver komma upp i 3,50-4 kronor för att täcka lantbrukets höga kostnader, och där är det inte idag.

– Vi har höga kostnader rätt igenom och de andra länderna har lägre kostnader. Precis när vi har börjat amortera så sjunker priset igen. Man bryr sig inte om jordbruket i Sverige. Det är en politisk fråga, säger Mattias.

– Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är generellt sett ganska bra. Han är från landsbygden och också företagare. Men han sitter med för lite pengar och för lite reell makt, menar Malin Sundin .

Hon har fått en hel del uppmärksamhet för sin bok. I september var hon och Mattias med på Bokmässan i Göteborg. Det finns långt gångna planer på att boken ska översättas till engelska. Malin har också en del idéer om nya skrivprojekt.

Men som nybliven mamma har hon mindre tid att skriva än någonsin. Så det får vänta en tid.

Grindals gård där Malin är tredje generationens bonde ligger vackert vid Orsasjön som lyser blå mellan träden den här strålande höstdagen. Runtomkring betar djuren i de stora hagarna.

Det närmaste dygnet ska de flytta in i lagården inför vintern. Familjen har länge haft planer på att bygga ut och renovera lagården som är föråldrad och inte motsvarar dagens krav. Men det har skjutits på framtiden. Ett skäl är att Jordbruksverket inte kan säga när investeringsstödet kan betalas ut.

Gården har också fått ett avbräck i att EU-stödet för 2015 ännu inte har betalats ut, på grund av administrativa problem.

– Så kan jag inte säga till skattemyndigheterna när jag ska betala skatt. Man måste vara en jäkligt bra företagare och vi vill ju fortsätta för det är det här vi är bra på, säger Malin Sundin.