Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Efterfrågan är stor”

Hovslagare, silversmed och bryggare.
Lärlingsutbildningen i Leksand har många hantverksyrken på sin lista och nu vill de lägga till ännu ett – tatuerare.

I Walléngården på Åkerö har Stiftelsen Hantverk och Utbildning sitt huvudkontor.
Deras största verksamhet, Hantverkslärling, utbildar framtidens hantverkare inom ett 70-tal olika yrken och har 180 elever ­utspridda på praktikplatser över hela landet.

Hösten 2014 vill de även starta en tatuerarutbildning. Det skulle bli den ­enda i Sverige.
– Efterfrågan är stor. Branschen har själv sagt att det måste finnas en utbildning för tatuerare, säger Carina Isenberg, stiftelsens vd.
Trots att fler svenskar väljer att ”gadda” sig och branschen fortsätter växa saknas en seriös utbildning. I dag kan vem som helst bli tatue­rare.
– Många köper egen utrustning på nätet och beställer färger som inte är bra. Sedan lär de sig på egen hand, säger Carina Isenberg.

Bristen på krav, bland annat när det gäller kunskap om smittsjukdomar, kan innebära en fara för kunden.
– Vi vet att antalet fall av hepatit ökar bland personer som tatuerar sig, säger ­Carina Isenberg.
Under två års tid har stiftelsen arbetat med att ta fram utbildningen tillsammans med branschorganisationen Sveriges Registrerade Tatue­rare. Ansökan är inskickad och i januari kommer beskedet.
– Det är spännande. Jag håller tummarna, säger ­Carina Isenberg.

De har även ansökt om att få göra sin hovslagarutbildning treårig. I dag är den hundra veckor.
– Det finns 366 000 hästar i Sverige, men bara 1 500 utbildade hovslagare. Då förstår man att de inte hinner med och att det måste finnas många som saknar rätt kompetens, säger Tommy Turpeinen, utbildningssamordnare.

Linnea Kallberg/DT