Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser insyn och demokrati

Flera namn­kunniga politiker kräver alla kort på bordet i Gagns Inn-affären.
Förra kommunalrådet Ann-Gret Olsson (S) och förre riksdagsmannen Bengt-Ola Ryttar (S) ­interpellerar i frågan och Maria Alfredsson (MP) efterlyser insyn och demokrati.

Annons

Kritiken mot kommunledningens agerande i Gagns Inn-ärendet är massiv.
– Jag vill veta hur affären gått till, hur den borde ha gått till samt i vilket skick byggnaden är och vilka kost­nader det blir för att ­anpassa byggnaden till det uppgivna ändamålet, skriver Bengt-Ola Ryttar.
Ann-Gret Olsson skriver i sin interpellation att ”förmodade diskussioner” om övertagandet av flyktingverksamheten och att den ska bedrivas i Gagns Inn ”genomfördes i största hemlighet”.

Hon konstaterar att det ­ännu inte finns något beslut om ”hyresutfästelsen” och frågar varför diskussionerna hemlighölls, vad som motiverade bedömningen att ­köpet inte behövde god­kännas av fullmäktige, om möjligheterna att bedriva flyktingverksamheten i alternativa lokaler undersökts och vad kommer ­köpet och ombyggnationer kommer att kosta.
Maria Alfredsson vänder sig i ett uttalande mot att ”husägare går via bostadsbolaget och kan få sina hus uppköpta utan att det finns ett enda demokratiskt fattat beslut om den verksamhet som planeras bedrivas i huset”.
– Så här funkar alltså de demokratiska processerna i Gagnef.
– Vi har inga nämnder att förankra och jobba i, utan tjänstemän och några få ­politiker styr hela upp­lägget, skriver hon och ­poängterar att hennes kritik inte rör själva flyktingmottagandet, utan hanteringen av ärendet och bristen på information.

Kent Olsson/DT