Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlyser insyn och demokrati

Flera namn­kunniga politiker kräver alla kort på bordet i Gagns Inn-affären.
Förra kommunalrådet Ann-Gret Olsson (S) och förre riksdagsmannen Bengt-Ola Ryttar (S) ­interpellerar i frågan och Maria Alfredsson (MP) efterlyser insyn och demokrati.

Kritiken mot kommunledningens agerande i Gagns Inn-ärendet är massiv.
– Jag vill veta hur affären gått till, hur den borde ha gått till samt i vilket skick byggnaden är och vilka kost­nader det blir för att ­anpassa byggnaden till det uppgivna ändamålet, skriver Bengt-Ola Ryttar.
Ann-Gret Olsson skriver i sin interpellation att ”förmodade diskussioner” om övertagandet av flyktingverksamheten och att den ska bedrivas i Gagns Inn ”genomfördes i största hemlighet”.

Hon konstaterar att det ­ännu inte finns något beslut om ”hyresutfästelsen” och frågar varför diskussionerna hemlighölls, vad som motiverade bedömningen att ­köpet inte behövde god­kännas av fullmäktige, om möjligheterna att bedriva flyktingverksamheten i alternativa lokaler undersökts och vad kommer ­köpet och ombyggnationer kommer att kosta.
Maria Alfredsson vänder sig i ett uttalande mot att ”husägare går via bostadsbolaget och kan få sina hus uppköpta utan att det finns ett enda demokratiskt fattat beslut om den verksamhet som planeras bedrivas i huset”.
– Så här funkar alltså de demokratiska processerna i Gagnef.
– Vi har inga nämnder att förankra och jobba i, utan tjänstemän och några få ­politiker styr hela upp­lägget, skriver hon och ­poängterar att hennes kritik inte rör själva flyktingmottagandet, utan hanteringen av ärendet och bristen på information.

Kent Olsson/DT