Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Egen helikopter så mycket bättre

Striden om självägd helikopter för landstinget eller helikopter på entreprenad går vidare. Nu har majoriteten tagit fram en komplettering av utredningen i ilfart för att få till stånd ett beslut.

Ambulanshelikoptern har kommit att bli den hetaste landstingspolitiska frågan för närvarande. Striden står mellan självägd eller entreprenad. Vänstermajoriteten plus centern är för, men minoriteten lyckades ändå rösta fram en återremiss vid landstingsfullmäktige i slutet av november. Entreprenadalternativet måste utredas ordentligt menade oppositionen.

Nu har utredningen kompletterats i rask takt. Majoriteten vill så snart som möjligt nå fram till ett formellt beslut. På så sätt kan upphandling av helikopter samordnas med Värmlands upphandling. Det skulle enligt majoriteten göra det hela betydligt billigare.
Under en presskonferens i måndags förklarade landstingsrådet Ingalill Persson (S) att återremissens uppdrag var genomfört. Man har nu tittat på entreprenörsalternativet och jämfört, och kommit fram till att det på alla plan är bättre att landstinget äger helikoptern och verksamheten själv.

Det tyngsta argumentet handlar om fördelarna med att samverka med andra landsting, först och främst Värmland. Det skulle innebära betydliga ekonomiska och säkerhetsmässiga fördelar menar man. I Värmland har man till exempel räknat ut att samverkan skulle kunna minska kostnaderna från 47 miljoner till 35 miljoner. Man skulle kunna ha gemensam utrustning, gemensam personal på nyckelfunktioner, vilket inte skulle fungera om ett landsting har en privat entreprenör.

På presskonferensen fanns representanter från Värmland närvarande. En av dem var Fredrik Skanselid, pilot och verksamhetsansvarig för ambulanshelikoptern i Värmland. Han förordar samverkan, på sikt helst på nationell nivå. Han jämför med länder som Norge, Polen och Tyskland och menar att Sverige ligger långt efter när det gäller säkerhet. Orsaken är just privata entreprenörer och den brist på samordning som följer i deras spår
– Problem kan vara att det är olika helikoptrar och olika reservdelar. Det kan uppstå situationer då en pilot finns på plats men inte får flyga helikoptern som är där.

Ingalill Persson meddelade att beslutet om en landstingsägd helikopter står fast och att man jobbar vidare med samarbetet med Värmland för en gemensam upphandling. Beslutet väntas gå igenom måndagen den 17 december. Då håller landstingsfullmäktige ett extra sammanträde för att behandla frågan.

John Leander
john.leander@daladem.se