Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekman regisserar Främmande språk

Gösta Ekman är tillbaka på Dramaten. Den 20 april har Främmande språk av Simon Gray premiär på Lilla scenen. I rollerna ser vi Per Svensson, Per Mattsson, Kristina Törnqvist, Nina Fex, Andreas Rothlin Svensson, Jan Waldekranz, och dramatendebutanten Henrik Dorsin.
Med pricksäker brittisk humor skildras sju lärares liv och relationer på en språkskola i Cam-bridge i början av 60-talet. I centrum står den inte särskilt duktige pedagogen John Quartermaine (Per Svensson), en ensam men godmodig ungkarl som ständigt söker social samvaro – men oftast degraderas till barnvakt medan kollegorna går på fest. Henrik Dorsin gör rollen som den klumpige vikarien Derek.
– Någon frågade mig om det är en svart komedi, men det är snarare en grå komedi i regnbågens alla färger, säger Gösta Ekman.
– Den är brittisk på det sättet att alla pratar väldigt mycket, men ändå lyckas undvika det som egentligen är viktigt. Alla tänker på det yttre och behåller en ”stiff upper lip”. Och Quartermaine själv lider av en närmast kronisk naivitet.

Pjäsen är skriven av Simon Gray som var något av en brittisk institution med sina kvicka repliker och sin förmåga att beskriva tweediga, akademiska miljöer. Simon Gray arbetade även själv som lärare. På urpremiären av Quartermaine 's Terms stod Harold Pinter för regin, ett av många samarbeten dem emellan.
Gösta Ekman har på Dramaten tidigare regisserat Gäckanden (tillsammans med Marie-Louise Ekman), Hantverkarna och Den girige – som spelat för utsålda hus sedan premiären 2009.