Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomin är god

Annons

Även om man räknar bort tillfälliga utdelningar så ser det bra ut. Verksamheten i kommunen gick plus och bokslutet stannade på plus 13,3 miljoner kronor.
Då har kommunen ändå tagit med stora extra kostnader för att sluttäcka Karlslunds soptipp.

Beräkningen var att det skulle kosta 4,6 miljoner kronor att avsluta och täcka Karlslund, men det visar sig att kostnaderna blir 44,4 miljoner kronor. Arbetet ska starta detta år.
– Det ser riktigt bra ut, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S). Det som är tråkigt är att befolkningen fortsätter att minska, men nu sätter vi in resurser för att vi ska bli fler Avestabor.

Det handlar om skatteinkomster, 50 personer plus skulle betyda 2,5 miljoner i skatteinkomster. Vid årsskiftet hade Avestas befolkning minskat med 19 personer, sedan dess har dock kommunmedborgarna blivit några fler.
Totalt gick verksamheten med plus. Minus återfinns på tekniska avdelningen, kostnaderna för snöröjning är svåra att beräkna. Även omsorgen gjorde ett minus på 2 miljoner, dock en relativt låg siffra jämfört med andra kommuner. Det är det ekonomiska biståndet som ökar för arbetslösa och sjuka.
Av kommunala bolagen gick Gamla Byn plus 0,5 miljoner medan Avesta Industristad AB gick minus 9,5 miljoner på grund av renoveringar och ombyggnader.
Investeringarna låg på ungefär 40 miljoner kronor.
Avesta kommun har ganska stora lån och skulder, kommunen själv har dock bara 125 miljoner i lån medan de kommunala bolagen står för 876 miljoner kronor.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se