Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekström-debut i Bathurst 1000

Mattias Ekström fortsätter att utforska olika bilsportgrenar.
På söndag debuterar han i Bathurst 1000, Australiens stora årliga banracingevent.
Ekström delar bil med brittiske DTM-kollegan och flerfaldige världsmästaren Andy Priaulx.

Mattias Ekström, ursprungligen från Snickarbo mellan Avesta och Hedemora, tävlar vanligtvis till i tyska standardbilsserien DTM.
Men Ekström har under sin karriär gjort inhopp i andra bilsportgrenar som rally, Nascar, GT-racing och rallycross.

Och just nu är han alltså i Australien för debut i det landets mest kända lopp Bat-hurst 1000 som körs på den 6,2 kilometer långa Mount Panorama Motor Racing Circuit utanför Bathurst i New South Wales. Loppet är enormt populärt i Australien och lockar storpublik.
Bathurst 1000 ingår i V8 Supercar-serien som är Australiens motsvarighet till svenska STCC, dock med helt andra bilar. V8 Supercar-bilen har sin grund i en vanlig bil men är ordentligt modifierad och motorn utvecklar cirka 650 hästkrafter.

Loppet är på 1 000 kilometer och körtiden är cirka 6,5 timmar.
– Det ska bli spännande att prova en ny serie i ett nytt team och på en ny bana. I Australien är tävlingen den mest populära och störst värde att vinna, säger Mattias Ekström till DD-sporten.
På torsdagen kördes de tre första träningspassen inför racet. I första passet rattade Andy Priaulx bilen och var tolva, av 29 bilar. I andra passet hade Mattias Ekström sjunde tid. Tredje passet avbröts, men innan rödflaggan var Prialux/Ekström 24:a (båda körde).

Ytterligare tre träningar och två kvalpass ska avverkas innan tävlingen startar 00.30 svensk tid natten till söndag. Loppet sänds på Motors TV.
En svensk har tidigare vunnit Bathurst 1000. 1998 fick Rickard Rydell och nyzeeländaren Jim Richards kliva högst upp på prispallen.

Lars Ingvar Eriksson