Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elbussen knyter ihop centrum och Norra Backa

På fredagen var det premiärtur för gratisbussen som går mellan centrum och Kupolen-området och Norra Backa. Det är en tur som tar omkring 15 minuter och det är fem hållplatser.

Mellan klockan 14 och 18 varje vardag går den elektriska bussen och tar en rundtur på ungefär en kvart och så samma runda igen.
– Vi vill visa att det inte är långt mellan områdena och att varje område är unikt på sitt sätt, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande.
– Det här är fantastiskt, det är välkommet av handeln i centrum, säger Bosse Hårdén, centrumledare i Borlänge centrum.
– Med buss blir det praktiskt, miljövänligt och enkelt att binda ihop centrum med de andra områdena, säger Anna Timander, centrumchef Kupolen.
Ulf Hansson, vd Siljan Buss, är glad över uppdraget att köra handelsbussen. Det blir sex dagar i veckan, vardagar 14-18 och lördagar 10-16.
Och det var hos BK-Invest de hittade bussen. Bussen är en hybridelbuss. Det är ett speciellt system på bussen så att när man slutar gasa så laddas det tillbaka i bussen och blir ny energi.
Chauffören bromsade bara en enda gång, och det var när den stannade i stan igen.
– Jag har inte bromsat en enda gång, bara gasat, man tar vara på kraften vid stopp-ögonblicket, säger chauffören Ronny Andersson.
Handelsbussen är unik för Borlänge och kommer att testas i ett halvår. Kostnaden för bussen är 500 000 kronor.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se