Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldsjälar öppnade museet

Tack vare två eldsjälar har Porfyr- och Hagströmmuseet åter-igen öppet. Från och med den 7 december kan man på lördagar besöka museet 10.00-15.00.

Annons

Det är tack vare den ekonomiska föreningen Rockdale natur- och kulturupplevelser som drivs av Marit Norin och Torbjörn Zakrisson som museet återigen har öppet.
– Vi sitter på en guldgruva i Älvdalen, vilket vi inte riktigt ser. Det är en guldgruva vi vill lyfta fram och där började det, säger Marit.

Vill man vara petig började det på 90-talet då Marit och Torbjörn arbetade på museet tillsammans.
– Vi hade jätteroligt tillsammans. Redan då tyckte vi att det här hade stor potential. Porfyren är väldigt känt ute i världen. Men inte i Älvdalen, säger Torbjörn.
Han berättar att de besökte Florens och konstmuseet Uffizierna. Där var de enda bevakade objekten porfyrföremål från Älvdalen.
– Så stort var det för dem. Och här är det gråsten i potatisåkern, säger Torbjörn.

Torbjörn konstaterar att Porfyr- och Hagströmmuseet är, för stunden, en död verksamhet. Museet har i princip sett likadant ut sedan 1988. Det vill man nu ändra.
– Det här är inget lattjo just nu. Vi ser en långsiktighet i det här, säger Torbjörn.
Bland annat har man tagit sikte på år 2018. Då var det 200 år sedan som Carl XIV Johan köpte porfyrverket och 30 år sedan museet invigdes. Det vill man fira med hovet.
– Vare sig man är intresserad av geologi eller inte. Ingen går oberörd därifrån. Det finns så mycket historia här, om bygden, om vad porfyren har betytt. Tekniska saker. Hur snillrika de var på att bygga maskiner.
– Det handlar inte bara om en sten, utan det är mycket kring det här. Och vi är väl också obotliga optimister med visioner. Men det vore rent katastrofalt om det här inte finns kvar. Det samlar två saker som är Älvdalen: Porfyr och Hagström. Och man kan som sagt utveckla det här mycket mer, säger Marit.

Stefan Rämgård/DT