Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldsjälar skapar av skrot

Ta två konstnärer med skyhög integritet. Låt dem tillsammans arbeta på ett konstprojekt. Tillsätt en engagerad avfallschef. Lägg till en tandemcykel, champagneflaskor, järnrör, belysning och en operasångare. Nu har du receptet bakom konstverket som står vid den nya återvinningsstationen.

Tomas Carlsson, avfallschef på Vattumyrens nya återvinningscentral, pekar mot de fortfarande tomma fördjupningarna som snart kommer att fyllas med skrot.
– Jag bad om ett konstverk tillverkat av saker som lika gärna kunde ha hamnat där nere. Det är ändå en återvinningsstation, så jag tyckte konstverket skulle vara gjort av återvunna saker, säger Tomas.

Kommunen, som fick beställningen, kontaktade då två konstnärer: Bernd Janusch och Pelle Engman. Bägge två har mångbottnade, långa karriärer bakom sig. Den stora frågan var hur dessa två eldsjälar skulle kunna samarbeta på ett gemensamt projekt. Tillsammans bevisade de dock att denna soppa kunde ha två kockar.
– Det har inte alltid varit en dans på rosor, säger Pelle.
– Men det handlar om att markera sina gränser. Vi har strukit det vi inte varit överrens om och gått vidare med något annat, tillägger Bernd.

Under intervjuns gång blev det uppenbart varför samarbetet förflöt smärtfritt. De två herrarna fungerar som en enda enhet. När den ena stannar upp i en mening, avslutar den andra formuleringen. Men vad de först kom överens om, tillsammans, var att konstverket skulle vara klotformat och professionellt byggt.
– Från början skulle klotet explodera ur en vulkan. Men nu föds det ur en spricka av champagne­flaskor i stället. Det är ofta så att när man jobbar med konst har man vilda idéer som man kokar ned till en förenkling. Ju enklare, desto bättre, säger Bernd.

När reporten fortsatte att nysta i symboliken bakom konstverket, var det som att öppna dörrarna till en dekadent hemmafest, där man inte vet om man vågar gå in till musiken eller fly.
– Det finns hur mycket symbolik som helst när det gäller klot. Det runda. Det sfäriska. Det är en resa upp i hela universum, säger Pelle.
– Sedan var vi inne på att vi skulle ha svävande grejer i klotet. Då hittade vi den här tandemcykeln, som är hopsvetsad av två gamla cyklar. Det är en rolig tankegång: två cyklar, två konstnärer. Det sammanfattar hela det här demokratiska projektet, där vi försöker få världen lite bättre. Annars går det åt tjillavippen, säger Pelle.

Den 31 augusti kommer även allmänheten få ta del av konstprojektet i samband med invigningen av den nya återvinningsstationen. Då är det upp till betraktaren själv vad konstverket står för.
– Och har vi inte fått fram alla champagneflaskor till konstverket tills dess. Ja, då måste vi dricka mer champagne, säger Tomas.

Stefan Rämgård/DT