Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev fick inte särskilt stöd

Skolinspektionen förelägger Smedjebackens kommun att vidta åtgärder, då en elev på en skola i kommunen inte har fått det särskilda stöd som det funnits behov av.

Anmälan till Skolinspektionen gjordes våren 2012 av elevens vårdnadshavare. I sin anmälan skriver denne att eleven inte får det särskilda stöd som han behöver, då han nekas assistent. Skolan hänvisar enligt anmälaren till att det av ekonomiska skäl inte är möjligt.

Enligt anmälaren ska eleven också ha blivit utsatt för verbala kränkningar av lärare, som vid upprepade tillfällen skrikit och hotat.

Kommunen har uppgett att man vidtagit flera åtgärder för att ge eleven särskilt stöd. Bland annat ska han varje morgon ha mötts av en pedagog och fått tillgång till eget rum, med möjlighet att arbeta självständigt.

Vad gäller den kränkande behandlingen som tas upp i anmälan så anser inte skolan och kommunen att eleven har utsatts för kränkande behandling i samband med de händelser som anmälts.

Skolinspektionen har kontrollerat att kommunen följer de bestämmelser som anger att det är skolans skyldighet att förebygga och motverka kränkande behandling samt elevens rätt till särskilt stöd.

Vad gäller det särskilda stödet beslutar Skolinspektionen att skolan och kommunen inte tillgodosett elevens behov. Inspektionen förelägger därför kommunen att senast 6 mars 2014 vidta åtgärder.

När det kommer till den kränkande behandling som anmälts menar Skolinspektionen att det inte går att visa att kommunen brutit mot bestämmelserna.

Beatrice Åström
beatrice.astrom@dt.se