Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev fick kännedom om icke godkänt betyg två veckor innan studentavslutningen

LEKSAND En förälder till en elev på Leksands gymnasium har anmält skolan till Skolinspektionen. Enligt anmälan ska skolan inte följt den handlingsplan som upprättats för eleven och dennes dyslexi och dyskalkyli.

Skolinspektionen fick den 18 juli in den anmälan som behandlar en elevs situation gentemot en handlingsplan som skolan upprättat med eleven. Anmälaren, förälder till eleven, beskriver i anmälan att man inte anser att eleven inte fått den hjälp och det stöd som eleven är berättigad till. Det tilläggs i anmälan att eleven har både dyslexi och dykalkyli.

Två ämnen slog ut ett

Eleven har gått på det individuella programmet och inför elevens andra år på gymnasiet upprättades ingen fortsättning på det åtgärdsprogram som upprättades under det första läsåret på gymnasiet. Skolan ska ha uttryckt vad eleven skulle jobba med inför andra året för att nå önskat betyg. "Efter första året sa dom om hon inte skulle gått ett år till och läst matte och engelska så skulle hon blivit godkänd i svenskan. Vilket vi trodde att hon skulle bli detta år", går det att läsa i anmälan.

Kontakten knapp

Två veckor innan studenten fick eleven besked att hon inte skulle bli godkänd. Motiveringen är densamma som läsåret dessförinnan. Föräldern anser att rutinerna har brustit i ärendet och kommunikationen mellan lärarna varit knapp. Föräldern har också krävt en förklaring om hur man arbetat under året för att stötta eleven så hon skulle få möjlighet att uppfylla dessa mål. Någon förklaring har man hittills inte fått.

Svar i augusti

Leksands kommun, som är huvudman, ska senast den 22 augusti svara på yttrandet där man bland annat ska redovisa när skolan först fick kännedom om elevens stödbehov och vilken uppföljning man haft.


CHRISTIAN LARSEN
0247-611 50
christian.larsen@daladem.se