Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Eleven får de förutsättningar som behövs”

Orsaskolans rektor, Lars Lisspers, anser att den 16-årige eleven får de resurser och förutsättningar han be- höver för att gå i land med att klara av ut- bildningen.
– Principen är en lärarresurs för en elev, säger Lars Lisspers.

Annons

Det innebär att eleven under skoltiden har en lärarresurs i sin närhet.
Lars Lisspers bedömde, inför ärendets behandling den 7 november i barn- och utbildningsnämnden, att eleven får den undervisning på skolan han har rätt till och att eleven tillgodogör sig den utbildning han får på skolan.
– Nu fick jag reda på anmälan till skolinspektionen i går, (läs in onsdags), säger Lars Lisspers.

Där har han ännu inte hunnit att i detalj följa upp dagssituationen för elevens undervisning.
Mamman har i sin anmälan hänvisat till att i månadsskiftet april/maj i år så var hon, sonen, habiliteringen, socialen, lärare, dåvarande rektorn, Katrinne Bylund, överens om att sonen borde få studera på specialskolan Dammsdal.
Lars Lisspers påpekar att även om att parterna var överens så togs inget beslut. Beslutet med avslag till ansökan togs först den 7 november.
– Självklart måste ett beslut föregås av en ekonomisk bedömning och avvägning i relation till de insatser Orsaskolan kan göra för eleven. En genomgång av vad som är rimligt och möjligt. På Dammsdal sker insatser 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Kostnaden är två miljoner kronor per elev och år.
– Det är en stor kostnad för en kommun av Orsas storlek.

Orsaskolans rektor kan förstå mammans situation, men både skolnämnden i Orsa kommun och socialtjänsten har sagt nej till ansökan.
Skolchefen Anna Björks kommentar är att hon litar på Lars Lisspers bedömning i ärendet.

Hans Olander/DT
hans.olander@dt.se