Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleven Moa: ”Det här var jätteroligt”

Både i går och i dag sprider sig folkmusikens toner genom Söderbaumska skolan i Falun, när projektet FolkUngar är på besök.

I musikrummet är det full rulle där de närmare 30 eleverna har samlats. Stråkarna åker upp och ner i takt med att gitarrernas strängar studsar. Skratt växlas med koncentration.
Noa Lidén är en av fjärdeklassarna på plats. När DD pratar med honom har precis bytt instrument, från gitarr till fiol.
– Jag har spelat förr men inte så mycket. Men inte fiol, säger han.

Anledningen till att Noa har möjlighet att prova på nya instrument är för att projektet FolkUngar är på plats. Det är ett treårigt projekt som sträcker sig över länsgränsen – både Dalarna, Gästrikland och Hälsingland är involverade och totalt har projektledarna träffat närmare 15 000 barn.
– Det här är ju ett slags första möte med folkmusiken för många, förklarar Tuva Modéer som är en av dem som leder projektet.

Till en början får eleverna lära sig en låt. Efter en stund känner de igen melodin och har lagt texten på minnet.
Men då händer det något. Texten byts ut.
På whiteboard-tavlan i rummet står det bland annat ”Å när vi går på tricking, så spelar vi en massa cod” .
– Vi bytte text till en text som vi fick göra själva, förklarar eleven Moa Sandin och fortsätter:
– Vi sa saker vi tyckte om att göra och meningar, så blev det en låt till slut.

Visserligen är instrumenten förstämda och varje ton markerat med en viss färg. Men för många är det ändå en utmaning. Och en rolig sådan verkar det som.
– Det handlar om att släppa hämningarna något, förklarar klassläraren Olle Winberg.

I kväll invigs även Folkmusiknatta i Falun och en del av de elever som är med i dag och spelar, kommer även spela på invigningen i kväll.
Bland annat kommer elevernas egenskriva låt att framföras. FolkUngar kommer även att hålla en workshop för musikintresserade på lördagen.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se