Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever arrangerade löptävlingen Kvarnstensloppet

Att arrangera ett motionslopp kräver en hel del arbete och planering. Det har elever på Malungs folkhögskolas allmänna kurs – längdskidor och löpning - fått känna på. Ett lopp som hade både kranskulla och kransmas.

Det var i onsdags som skolans elever arrangerade det fjärde Kvarnstensloppet. Fast om sanningen ska fram så har loppet bara legat i träda några år, ingen vet säkert hur många Kvarnstenslopp som arrangerats.

Conny Jansson som är lärare för dessa friskusar tycker det är att bra sätt att svetsa samman eleverna.

– Det är väldigt bra i början av året att jobba ihop sig och arrangera en löptävling. När man gjort ett arrangemang förstår man hur mycket jobb som ligger bakom, man uppskattar det lite mer, säger Conny Jansson.

Över 60 personer deltog i Kvarnstensloppet varav många var asylsökande. Ett gäng flyktingar från Skinnargården passade på att gå eller springa den 3,6 kilometer långa sträckan.

– Vi tycker om att vara med svenska människor, vi vill vara en del av det svenska samhället, säger Ahmad Saadedine.

Några andra som deltog var Leif och Ann-Marie Neby, Ellsie Olsson med barnbarnet Linnea Mattsson. De gick upp med sina cyklar för att sen lätt rulla nerför efter evenemangets slut. De uppskattar att få komma ut och röra på sig.

– Vi gör det här varje år, det är en tradition som är viktig, säger Leif Neby.

I elevernas planering ingick allt ifrån att lära sig tidtagning, tigga priser, göra en inbjudan och samarbeta med Rädda barnen.

Strax före starten av tidtagningsklassen stod Helena Blom beredd med tidtagaruret. Efter starten begav hon sig snabbt in i en minibuss på väg upp till målet i Kvarnstensbrottet.

– Jag har varit nervös för det här hela dan att hinna med bilen.

Hon hann med och allt fungerade enligt planerna. Väl framme i målet väntade ett digert prisbord för deltagarna och musikunderhållning från fiolkursen på folkhögskolan. Vinnarna i löptävlingen blev Johanna Hultgren och Axel Kudinoff.

Loppet inkasserade 3 323 kronor, pengar som går oavkortat till Rädda barnens katastroffond.

Nästa projekt för eleverna blir att vandra Vasaloppsleden från Oxberg till Mora på två dagar och en resa till skidtunneln Torsby.

BERIT DJUSE

www.dalademokraten.se 023-475 55 red@daladem.se