Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever bjöds på tårta

På fredagsförmiddagen fick byggelever från Mora och Rättvik träffa olympiaroddaren Lassi Karonen då Brudpiga roddklubb i Leksand kom till Mora och bjöd de elever och lärare som hjälper till och bygger Roddens hus i Västanvik på tårta.

– Jag var själv en hårsmån från att börja på byggprogrammet, berättade Lassi Karonen om sin ungdom. Då var det inte alls väntat att han skulle bli roddare.
– Det var bekvämare att sitta stilla så jag läste teknik i stället, skojade Lassi som ändå blev något inom byggbranschen, nämligen byggnadsingenjör.

Även om Lassi skojade om att han varit lat då han valde utbildning så började han ro kyrkbåt då han var 17 år gammal.
– Det var bra kamratskap och gav en häftig känsla. De var drygt 20 grabbar som fick kämpa om att få vara med och ro kyrkbåten Brudpiga. Brudpiga hade vunnit de flesta tävlingarna men då Lassi rodde sin första tävling på Sollerön fick de stryk med några tiondelar.
Som byggnadsingenjör flyttade Lassi till Uppsala och där blev det annan rodd än i kyrkbåten Brudpiga.
– 27 år gammal bestämde jag mig för att satsa ordentligt på rodden.
Lassi berättade om OS i London och hur nervös han var inför semifinalen.
– Benen skakade och tänderna klapprade. Lassi blev lugnare då han satte sig i båten. Lassi tog sig till final och missade bronsmedaljen med en hårsmån.
Nu är han hemma med barn och tar det lite lugnare.
– Efter sommaren bestämmer jag mig för om det ska bli ett till OS.

Lassi Karonen känner varmt för det Roddens hus som klubben bygger med hjälp av byggelever i Rättvik och Mora samt stöd från företag inom byggbranschen.
I Mora är det drygt tio elever som jobbar med att sätta ihop väggelementen, i Rättvik är de ett 20-tal. De här elementen ska vara färdiga till påsk.
Mats Niss som är ordförande i Brudpiga roddklubb berättade att klubbens medlemmar ska sätta upp väggelementen med hjälp av ett byggföretag.
Sedan är det tänkt att byggelever från Mora och Rättvik ska fortsätta med att ställa i ordning bygg- naden invändigt, som praktik.

Roddens hus blir en byggnad i två våningar med båthus på bottenvåningen och en kombinerad tränings- och samlingssal med duschar på övre planet.
– Vi har en budget på knappt tre miljoner kronor. Utan all hjälp från byggelever och företag hade Roddens hus kostat oss cirka fem miljoner kronor.
– Nu vill vi visa vår uppskattning genom att bjuda på tårta och ha en liten inspektion här också, sa Mats Niss.

Jan Norberg/DT