Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever från Falufri ska studera partikelfysik vid Cern i Genève

På måndag 18/4 åker fem elever och deras lärare till det internationella forskningscentrat Cern i Genève i Schweiz för att på nära håll studera partikelfysik.

Annons

Partikelfysik kan sprida ljus över hur universum fungerar, berättar Henrik Nordin, lärare i Fysik vid Falu Frigymnasium som följer Cevin Church, Andreas Holmgren, Chester Köhler, Walter Cassel och Robin Wahlström (som inte är med på bilden) till forskningscentrat.

Henrik Nordin liknar Cern vid fysikens Mekka och utropar "Äntligen, det här har jag drömt om i tio år."

Forskningsprojektet där resan till Cern ingår är en del i kursen Fysik tre som är en fördjupningskurs inom fysiken där det finns möjlighet att genomföra den här sortens projekt, berättar han och betonar att kursen genomförs för förta gången på skolan och därmed är det också första gången som en resa till Cern har varit aktuell.

LÄS MER: Tomten, nej skolinspektionen har lämnat beslutet

Forskningsprojektet är också elevernas examensarbete. Handledare är Henrik Nordin och Richard Brenner som är professor i partikelfysik på avdelningen för teoretisk fysik och astronomi vid Uppsala Universitet.

Richard Brenner forskar också vid Cern där eleverna stannar några dagar och där e möter honom.

Eleverna har också byggt en myondetektor under ledning av Richard Brenner som de visar Dala-Demokraten. Den liknar en kamera på stativ med en ståltermos intill.

Det är också en kamera, säger Cevin Church och förklarar att en myondetektor är en typ av mottagare som räknar antal myoner som träffar dem.

Myoner är en typ av kosmisk partikel som bildas i atmosfären när partikelskurar från solen träffar atmosfären, berättar Henrik Nordin som betonar att myoner färdas nästan i ljusets hastighet och är därför svåra att fånga in.

– Man använder vanligt vatten för att bromsa in myonen och då blir "bromsspåren" en typ av strålning som vi kan se och upptäcka med en vanlig kamer, säger Walter Cassel.

Poängen med ett sådant här experiment är egentligen inte att undersöka myonstrålningen utan att lära sig hur man arbetar utifrån en vetenskaplig metodik, förklarar Henrik Nordin.

– Att utifrån ett givet problem hitta en metod för att lösa det. Att lösa problem med en systematisk metod, det är kunskaper som man bär med sig resten av livet oavsett vad man arbetar i för bransch. Sedan är det naturligtvis alla fysikintresserades dröm att någon gång få besöka forskningens Mekka, som idag är i Cern i Genève.  

LÄS MER NYHETER FRÅN FALUN