Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever i kontakt med rymden

/
  • Under tjugo minuter kommer eleverna kunna ställa frågor till Samantha Cristoforetti på ISS.
  • Innan man fick kontakt med ISS fick eleverna vara med om ett experiment där man häller hett vatten på kväve. Det är ingenting som man bör prova på hemma.
  • För Håkan Sandin på Framtidsmuseet var det en upplevelse att få vara med om ett In-flight call till ISS.
  • Emilia Barkman Jonsson, Jonathan Thorén, Julia Ulestig och David Souza är några av de som fick ställa frågor till Samantha Cristoforetti.
  • Innan samtalet med ISS visade Emilia Barkman Jonsson och Jonathan Thorén ett experiment för eleverna från de andra deltagande länderna.
  • Trots en del kluriga frågor från bland andra Emilia Barkman Jonsson och David Souza så kunde Samantha Cristoforetti svara på de flesta.
  • Fem elever från Dalarna fick chansen att kommunicera med Samantha Cristoforetti.

I Borlänge fick elever på torsdagen en unik chans att ställa frågor direkt till astronauten Samantha Cristoforetti ombord på den internationella rymdstationen ISS. Bara två andra orter i Europa fick delta i det exklusiva samtalet.

Annons

Hur återanvänder man vatten i rymden? Kan fåglar flyga utan gravitation? Kan man överleva på mars med spirulina? Det är några av frågorna som ställdes till astronauten Samantha Cristoforetti under det tjugo minuter långa samtalet med rymdstationen ISS.

Sedan i mars har 300 elever från utvalda skolor i Falun, Borlänge och Ludvika gjort experiment med att odla algen spirulina. Spirulina innehåller mycket protein och näringsämnen och är också lämplig för att skapa syre. Experimenten gick ut på att undersöka om det går att odla mat i rymden, och nu ska samma experiment utföras på rymdstationen ISS.

Tillsammans med två orter i Belgien och Grekland har Borlänge och Framtidsmuseet blivit utvalt till att få kommunicera direkt med rymdstationen och Samantha Cristoforetti, som levt på ISS sedan november förra året.

På torsdagen samlades eleverna på Cozmoz för att delta i ett så kallat In-flight call till ISS. Även representanter från ESA, European Space Agency, fanns på plats. Fem utvalda elever fick turas om med elever från Belgien och Grekland att ställa frågor om spirulinaaglen och hur det är att leva på rymdstationen. En chans som få personer får uppleva.

– Det här är jättestort, konstaterar Håkan Sandin, planetarielärare på Framtidsmuseet. Vad jag vet har det bara skett med Fuglesang och då har han pratat med regeringen, men det här är första gången i Dalarna.

För eleverna som valts ut att ställa frågor var det väldigt nervöst under den långa väntan innan man fick kontakt med ISS.

– Jag trodde jag skulle svimma, säger Julia Ulestig från Ludvika som var den sista som hann ställa en fråga till Samantha Cristoforetti precis innan samtalet bröts.

Klasskompisen Emilia Barkman Jonsson håller med.

– Jag var fruktansvärt nervös. Det är ju verkligen bara en gång i livet man får vara med om någonting sådant här.