Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever i kontakt med rymden

I Borlänge fick elever på torsdagen en unik chans att ställa frågor direkt till astronauten Samantha Cristoforetti ombord på den internationella rymdstationen ISS. Bara två andra orter i Europa fick delta i det exklusiva samtalet.

Hur återanvänder man vatten i rymden? Kan fåglar flyga utan gravitation? Kan man överleva på mars med spirulina? Det är några av frågorna som ställdes till astronauten Samantha Cristoforetti under det tjugo minuter långa samtalet med rymdstationen ISS.

Sedan i mars har 300 elever från utvalda skolor i Falun, Borlänge och Ludvika gjort experiment med att odla algen spirulina. Spirulina innehåller mycket protein och näringsämnen och är också lämplig för att skapa syre. Experimenten gick ut på att undersöka om det går att odla mat i rymden, och nu ska samma experiment utföras på rymdstationen ISS.

Tillsammans med två orter i Belgien och Grekland har Borlänge och Framtidsmuseet blivit utvalt till att få kommunicera direkt med rymdstationen och Samantha Cristoforetti, som levt på ISS sedan november förra året.

På torsdagen samlades eleverna på Cozmoz för att delta i ett så kallat In-flight call till ISS. Även representanter från ESA, European Space Agency, fanns på plats. Fem utvalda elever fick turas om med elever från Belgien och Grekland att ställa frågor om spirulinaaglen och hur det är att leva på rymdstationen. En chans som få personer får uppleva.

– Det här är jättestort, konstaterar Håkan Sandin, planetarielärare på Framtidsmuseet. Vad jag vet har det bara skett med Fuglesang och då har han pratat med regeringen, men det här är första gången i Dalarna.

För eleverna som valts ut att ställa frågor var det väldigt nervöst under den långa väntan innan man fick kontakt med ISS.

– Jag trodde jag skulle svimma, säger Julia Ulestig från Ludvika som var den sista som hann ställa en fråga till Samantha Cristoforetti precis innan samtalet bröts.

Klasskompisen Emilia Barkman Jonsson håller med.

– Jag var fruktansvärt nervös. Det är ju verkligen bara en gång i livet man får vara med om någonting sådant här.