Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever strejkar i protest

Niondeklassare vid Morkarlbyhöjdens skola strejkar. Detta efter att de har fått veta de blir den första årskullen på sju år som inte får åka på studieresa till Polen för att besöka gamla koncentrationsläger.

– Vi strejkar för att vi vill åka till Polen. När man får höra hur andra elever som varit med på resorna har fått en helt ny världsbild och att de har lärt sig jättemycket så vill man ha samma upplevelse, säger Daniel Rensberg.
Han är en av niondeklassarna som nu protesterar mot skolledningens beslut att lägga ner toleransprojektet. Eleverna har påbörjat en namninsamling, hitintills har de fått ihop tre sidor med namn.

Toleransprojektet har pågått i sju år och totalt har över 500 av skolans elever åkt på studieresa till Polen.
– Syftet har varit att göra något mer av lärandet. Projektet är en handling mot rasism och främlingsfientlighet, säger Reine Rydin, SO-lärare vid skolan och den som har lett projektet i alla år.
Skolans rektor Anders Kronberg menar att projektet inte kan fortsätta i sin nuvarande form.
– Det är en fantastisk studieresa som eleverna har fått göra, men den är inte obligatorisk och alla niondeklassare följer inte med. Nu ska vi utvärdera skolans projekt och se hur vi kan skapa något som alla elever är med på, och som bidrar till att eleverna uppfyller läroplanens mål i så många ämnen som möjligt, säger Anders Kronberg.

Han säger också att projektet hade behövt vara gratis för eleverna för att kunna bli obligatoriskt.
Jonna Stenis, 16, hör till de elever som åkte på resan i somras. Hon menar att hela projektet är lärorikt.
– Först jobbade vi ihop pengarna själva på Vasaloppet och genom att ha disco för yngre elever. Vi blev en bra grupp och det var kul att jobba för ett gemensamt mål.

– På resan tog alla hand om varandra. Det var ju känslosamt vid koncentrationslägren, men ingen behövde vara ledsen på egen hand. Jag lärde mig mycket om alla människors lika värde. Alla elever borde få åka på den här resan, säger Jonna Stenis.
Jonnas pappa, Roine Stenis, är en av flera föräldrar som reagerar på beslutet. Han menar att rektorns argument inte håller.
– Studieresan ger eleverna kunskap som de inte kan lära sig i skolböcker. Dessutom jobbar de själva ihop pengarna till resan. När Jonna åkte, la vi föräldrar på eget initiativ 500 kronor var för att vara säkra på att alla elever som ville åka, skulle komma iväg. Men det blev ju till och med pengar kvar efter resan så det hade inte behövts, säger Roine Stenis.

Selma Wolofsky/DT