Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elfsborgs Arber Zeneli om Ingesson och barndomen i Falun

Han växte upp i Norslund i Falun.
Nu gör Arber Zeneli, 20, succé med "Generation Ingesson" i Elfsborg i allsvenskan.
– Det har bara flutit på, säger han.

Det var på påskdagen, inför Elfsborgs allsvenska premiär borta mot Djurgården, som Sportbladet publicerade dokumentet om "Generation Ingesson."

En av huvudpersonerna var Arber Zeneli.

– Det var jobbigt att läsa. Han var en stor person och det var en ära att få lära känna honom. Samtidigt var det en text om att det är vi som ska ta över, så det var blandade känslor, berättar han.

Det är fyra år sedan han började arbeta med Klas Ingesson.

– Vi kom jättenära varandra. Han var en jättebra person, både som tränare och vän. Ville man något så var det till honom man gick, berättar Zeneli.

Redan 2011 avgjorde han finalen i pojk-SM med sitt 2–1-mål mot Brommapojkarna och han var med i Elfsborgs lag som vann U21-SM 2013.

Samma höst blev juniortränaren Klas Ingesson manager för Elfsborg efter att Jörgen Lennartsson fått sparken som huvudtränare.

Under vintern flyttades Arber Zeneli, tillsammans med Anton Andreasson, Kristoffer Björk, Lirion Gashi och Victor Roting, upp i a-laget och i maj hyllades han av klubbikonen Anders Svensson som "en av de största talangerna som jag någonsin har sett."

Det blev dock bara fem matcher från start 2014 och den 29 oktober avled Klas Ingesson i sviterna av blodcancer.

Bara tre dagar senare gjorde Arber Zeneli sitt första allsvenska mål, matchens enda i bortasegern mot Brommapojkarna i sista omgången – med ett sorgeband kring armen.

– Självklart blev jag ledsen att han lämnade oss. Under den perioden var det jättetufft, berättar han.

Ett halvår har gått, Arber Zeneli har fortsatt att ta kliv och är nu bofast i det yngre U21-landslaget, som ska ta över efter sommarens EM-generation.

Men i den allsvenska premiären fick han starta på bänken igen.

Vid ställningen 1–0 till Elfsborg i 72:a minuten bytte den tekniske och snabbe yttermittfältaren av nyförvärvet Simon Lundevall.

Fem minuter senare hade han avgjort matchen med sitt 2–0-mål.

– Det var på första passen jag fick. Det ökade självförtroendet och ger en extra kick inför det som väntar framöver, förklarar Arber Zeneli.

Hur långt kan det räcka?

– Bra fråga. Det har sett bra ut nu på försäsongen i alla fall...

Tänker du på OS nästa sommar?

– Vi får se. Vi får vänta in hur det går i EM (de två bästa i varje grupp går till OS) först.

Hoppet lever i alla fall ännu.

Och efter de gambianska landslagsmännen Njogu Demba-Nyrén (Norslund) och Omar Jagne (Hälsinggården) kan Arber Zeneli nu bli den tredje fotbollsspelaren från samma område i Falun som får representera sitt land på seniornivå.

– Mina föräldrar kom från Kosovo 1992 och jag är född i Säter. Sedan bodde vi på Norslund och jag spelade i både Hälsinggårdens AIK och Falu BS. När jag gick i femte klass flyttade familjen till Borås eftersom pappa fick jobb där och hela släkten flyttade dit, berättar han.

Har du någon kontakt med Falun i dag?

– Ja, med några gamla klasskompisar. Det var längesedan jag var och hälsade på, men jag kommer ihåg allting och när jag träffade en av mina vänner i september förra året så gick vi igenom saker från förr och det kändes som i går, faktiskt.

Redan i Falun kretsade mycket kring fotbollen.

– Självklart. Jag hade en dröm och spelade så mycket som möjligt även när jag var i HAIK och BS. Sedan har det bara flutit på och nu kämpar jag om en startplats i Elfsborg.