Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Norén (s): Med patientmiljarden ska du få snabb vård när du behöver den

I höst kommer en patientmiljard finnas med i regeringens budget. I Dalarna ska den användas för att skärpa vårdgarantin, öka tillgängligheten till primärvården och korta väntetiderna, skriver landstingsråd Elin Norén.

Sjukvården i Sverige och Dalarna är i grunden bra med medicinska resultat i världsklass. Men det finns också stora utmaningar. Allt för många får vänta allt för länge på vård. Därför kommer en patientmiljard för snabbare vård att finnas med i regeringens budget i höst.

En del av vårdgarantin är att du inom sju dagar ska få komma till din vårdcentral. Den gränsen vill vi nu skärpa så att du får vård snabbare när du behöver det.

LÄS OCKSÅ: Landstinget Dalarna kortar vårdkön

Genom patientmiljarden får vi också resurser som kan användas till att öka tillgängligheten i primärvården. Det kan till exempel vara till ändrade öppettider, nya och utvecklade arbetssätt, anställa personal, hjälp via digitala tjänster på mobiltelefonen eller datorn och andra åtgärder som ger patienten en snabbare vård än med dagens vårdgaranti.När du eller en anhörig blir svårt sjuk och behöver hjälp från flera delar av vården, då ska ni ha rätt att få veta när och hur ni ska få vård. Att behöva vänta utan besked på sin behandling skapar stor oro och stress. Så ska vi inte ha det. Med patientkontrakt får du en plan över inplanerade vårdinsatser, och vet vart du ska vända dig vid frågor.

Patientkontrakt finns på enstaka håll i vården idag, men med nya resurser vill vi också införa det i Dalarna. Det ökar tryggheten för fler patienter.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Så länge landstinget inte fungerar kommer jag nyttja min privata sjukvårdsförsäkring

Redan idag satsar den socialdemokratiskt ledda regeringen stort på vården för att korta väntetiderna. Bland annat på att korta väntetiderna i cancervården och på ökade resurser i förlossningsvården. Dessutom har de generella statsbidragen till landstingen höjts med nästan tre miljarder per år sedan valet. Men ännu mer behöver göras.

LÄS OCKSÅ: Landstingsråden: Framtiden ser ljus ut för Landstinget Dalarna

Nu är skattesänkareran över och vi har vänt underskott till ett överskott. Det överskottet vill vi investera i en bättre välfärd. En välfärd där vård ges efter behov och där alla känner tillit att vården finns där när man behöver den. En bra sjukvård för alla – oavsett vem du är eller var du bor – är en grundbult i den svenska modellen. Med patientmiljarden fortsätter vi att investera för att du ska få vård snabbt när du behöver den.

Elin Norén (S), landstingsråd Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel