Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eliten hissade segel

Mora Segel­sällskap och Rättviks Båtklubb Piraten arrangerade under lördag och söndag SM del­tävling för laserjollar.
Inte sedan 80-talet har en så stor regatta genomförts på Siljan.

Annons

Över 70 deltagarna tävlade i helgens regatta på Siljan. Den första av tre kvaltävlingar till ISAF Youth genomfördes. Seglare från den svenska eliten i laser deltog. Lovisa Karlsson, senior tävlade i yngre junior-VM på Cypern och fick där en bra placering bland de 15 bästa. Josefin Olsson, Jesper Strålhem och Emil Cedergårdh deltog och de kämpar om plats OS laget i Rio 2016. Josefin Olsson deltog även under OS i London. Markus Magnusson tillhör också bästa i Sverige i laser.

Regattan avgjordes i tre klasser: Standard herrar, radial dam och herr, 4,7 öppen klass, tjejer och killar. Helgens segling var en av Grand Prixtävlingarna för alla tre laserklasser och dessutom för Radialklassen kval nummer ett till ISAF Youth, VM för ungdomar som avgörs i Portugal 2014.

ISAF Youth Worlds är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom internationell juniorsegling. Tävlingen samlar de bästa juniorseglarna från nästan 60 nationer. De senaste åren har svenska juniorer nått stora framgångar med bland annat ett guld i Laser Radial 2012 genom Julia Carlsson, som också deltog under helgens seglingar på Siljan. Johannes Pettersson från Mora SS ligger bra till för en plats i ISAF Youth Worlds.
– Julia har seglat bra, men har inte slagit Lovisa Karlsson. Dagens dominant, Josefin Olsson vann de flesta racen överlägset, även över killarna, berättar Jenny Back, Rättviks Båtklubb.

Siljansseglare som deltog under regattan var Louise Bonnevier, Lars Samuelsson båda radial, Linnea Rosenqvist 4.7. Från Mora segelsällskap deltog Johannes Pettersson och Roelof Noback, båda radial och Kalle Kröjtz ,4.7.

Katarina Cham/DT