Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitens protest: "Vi kommer inte"

Flera elitcyklister bojkottar SM och Engelbrektsturen.
De två tävlingarna krockar och trots upprepade försök att få förbundet att ta reson väljer nu flera av landets främsta mountainbikecyklister att avstå båda tävlingarna.
– SM ska inte krocka med någon av deltävlingarna i Långloppscupen, slår Falucyklisten Fredrik Ericsson fast.

Annons

Det var i våras som det offentliggjordes att långlopps-SM i mountainbike skulle arrangeras den 27 juli i samband med Alingsås MTB Challenge. Då hade tävlingssäsongen dock redan dragit i gång, och det var klart att en av Långloppscupens (numera Mitsubishi MTB Challenge) deltävlingar – Engelbrektsturen i Norberg – också skulle hållas den 27:e.

Detta gjorde att de aktiva tvingades välja mellan att antingen ställa upp i SM eller i Långloppscupen, som är Sveriges största mountainbikecup.

– Vi har ringt och försökt påverka beslutet ända sedan det blev känt i maj. Vi har med alla möjliga medel försökt få dem att ändra så att det inte blir en krock. SM ska inte krocka med någon av deltävlingarna i Långloppscupen, det är klumpigt av förbundet, säger Falucyklisten samt tidigare förbundskaptenen Fredrik Ericsson, Axa Sports Club.

Trots upprepade försök lyckades elitcyklisterna inte få någon av arrangörerna att byta datum. För ett par dagar sedan gjorde de till och med en sista vädjan och erbjöd sig att ställa upp på en ungdoms- eller rekryteringsaktivitet hos den arrangör som kunde tänka sig att flytta sin tävling till den 26 juli. Inte heller det gav resultat, och därmed är bojkotten ett faktum.

– Båda arrangörerna försöker skapa bra lopp och vi vill inte att det ska upplevas som att vi tar ställning genom att välja det ena över det andra. Men tyvärr verkar det ha uppstått en massa prestige mellan olika personer, och då vill vi inte vara med.

De sju cyklister som kommer att saknas på SM och på Engelbrektsturen har alla tagit medalj eller segrat vid de senaste årens SM eller Långloppscup. Där återfinns förutom Fredrik Ericsson även Falucyklisten Magnus Darvell, Team Kalas, Rättviks Lars Bleckur, Cykloteket Racing Team, Säters Matthias Wengelin, CK Natén, regerande svenska mästaren Calle Friberg, Järfälla CK, Fredrik Edin, Cykloteket Racing Team och Mattias Nilsson, Team Kalas.

Fredrik Ericsson och hans cykelkollegor hoppas dock att protesten kan ge förbundet en tankeställare inför framtida säsonger.

– Det är vår förhoppning. Det här är verkligen inte roligt.

DT har ännu inte lyckats nå cykelförbundets ordförande för kommentar.

Annons