Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil Johansson: "Kul när vi kan mäta oss med Mora och alla andra storklubbar"

I skuggan av Dalarnas storklubbar, IFK Mora och Falun-Borlänge SK, kom IK Jarl till start med tre åkare under SM-veckan.
Ett lag bestående av tre bröder Johansson och med pappa Hans som ensamt vallaansvarig.
– Det är kul när vi som har en gubbe kan mäta oss med Mora och alla andra storklubbar som lägger ner hundratusentals kronor, säger Emil Johansson.

Medan storklubbar som IFK Mora, Falun-Borlänge, Åsarna, Umeå och Piteå har ett helt team som sköter om vallning och preparering av åkarnas skidor, så har en ensam person, Hans Johansson, hand om samma syssla i Rättviksklubben Jarl.

I lördagens sprint kom SM-veckans största framgång för Rättviksklubben när det blev en sjundeplats för Emil Johansson. Hans bröder, Lukas och Adam, slogs ut i kvalet, men för Lukas fattades bara några ynka tiondelar för avancemang.

– Jag siktade på medalj, även om det kanske är många som skrattar åt det, men gjorde en liten taktisk miss i semifinalen och skulle ha satsat lite hårdare tidigare innan upploppet. Jag var fyra in på upploppet och det är lite för dåligt. Men jag är ändå nöjd med åkningen, säger Emil när vi pratar med honom efter att han brutit söndagens skiathlonlopp efter 7,5 kilometer.

– Jag känner mig inte frisk och ska jag vara helt ärlig så gjorde jag det heller inte under sprinten.

Emil Johansson är en utpräglad sprinter och föredrar helst den fria tekniken, som i lördagens lopp.

– Vi hade i alla fall jäkligt bra skidor på sprinten. Det är kul när man kan mäta sig med Mora och alla storklubbar som lägger ner hundratusentals kronor på det, när vi har en gubbe, farsan, som sköter det. Men det är ett jävla hitte-på med vallningen, det är så jäkla överdrivet och mycket business i det.

Emil Johansson är nyligen fyllda 25 och en doldis för de flesta, men han tillhörde den absoluta Sverigeeliten som junior, höll uppe ett år när han blev senior, men gör nu en elitsatsning igen.

– Jag har varit i USA på college i två år och tävlat där, så det kanske är därför inte så många känner igen mig. Men nu har jag flyttat hem till Rättvik efter åtta år.

I början av januari vann Emil Tour de China efter att ha åkt hem tre skejtsprintar och han hoppas att snart få göra karriärens första världscuptävling.

– Det är ju en världscupsprint i Stockholm snart som jag möjligtvis kan få åka. Jag har aldrig åkt i världscupen så det vore roligt att få tävla där.

IK Jarl, med bröderna Johansson i laget, deltog även i torsdagens stafett där det blev en 24:e plats.

LÄS ÄVEN:

En tuff satsning för Emil

Silver till Rydqvist i hennes enda SM-start