Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Bergsten: "De kallar mig crazy cat lady"

Annons

I princip varje gång jag låser upp dörren och tar ett kliv in så står hon där och tittar på mig. Ibland tar hon chansen och smiter ut för att springa runt i trapphuset för en stund. De gånger hon inte sticker ut så kastar hon sig på matten i hallen och sträcker ut sig till en lång korv. Hon lägger tassarna över ögonen och rullar omkring. Jag antar att det är hennes sätt att berätta för mig att hon är glad över att jag är hemma. Min kära sambo, katten MiraMy.

Jag kan förstå att vissa människor föredrar ett djurs sällskap och kärlek istället för en människas. Ett djur är ofta trofast och kärleksfullt mot oss. Du blir inte övergiven och ni bråkar inte.

Jag är medveten om att det anses otroligt töntigt att kalla sig mamma eller pappa till ett djur. Men jag gör mig skyldig till detta. Mammas lilla tjej kommer jag ofta på mig själv med att säga till min katt.

Jag frågar henne även vad hon gjort när jag varit borta och om hon är hungrig? Det gör liksom inget att hon inte kan svara, för det känns ändå meningsfullt och mysigt att prata till henne. Istället för ord stryker hon sig emot min kropp och blinkar med ögonen. Det är hennes sätt att prata.

Aldrig hade jag trott att en katt kunde betyda så mycket som hon gör, men sanningen är att jag längtar hem till henne när jag jobbar. Jag undrar vad hon gör och om hon står i fönstret och tittar efter mig. För ibland ser jag henne sitta i fönstret och spana efter sin morsa och då sprängs mitt hjärta av kärlek till den kattan.

En studie visar att husdjur är bra för blodtrycket, och minskar oro och stress. Äldre människor som lever ensamma rekommenderas att skaffa sig ett husdjur eftersom att de frigör oxytocinhalten i våra kroppar. Oxytocin är ett slags lyckohormon som alla behöver.

Alla har inte någon att samtala med och få beröring av, och det är livsviktigt för oss människor att kunna relatera till någon. För en del är till exempel en hund eller katt ett fullgott alternativ istället för en människa. Och hör bara här: det finns även studier som säger att väldigt många väljer sitt djur framför sin partner eftersom att kärleken är starkare där.

Själv står jag inför detta problem mer än någonsin då jag är tillsammans med en man som har en hund. Att katt och hund inte går ihop är inte skröna. Hur vi alla fyra ska få detta att gå ihop så att vi ska kunna bo tillsammans i framtiden är ett problem vi inte tycks kunna lösa. Vi pratar inte om det så ofta, men vi vet båda att måste vi välja så vinner djuren.

Om det gör oss till en galen kattkärring och en riktig hundtok vet jag inte? Förmodligen...

....

LÄS MER AV EMMA:

- "Hängpattar - men jag lever!"

- "Sluta gnäll karlar!"

- "Ungtuppar som gammeltackor - alla ska vara välkomna!"

- "Kändisarna måste väl ta slut?!"

- "Jag tvingas lägga på i örat på dem"

- "Är rårivna morötter det tråkigaste som finns?"

- "Min plötsliga och oväntade kärlek till Hällefors"

- "Hur gosar man med en spindel?"

- Om Malin Levanon på Guldbaggen: "Ett kvinnovrål att minnas"

- "Ordet vuxenmys måste förbjudas!"

- Här är två kanonbra program-idéer

- "Låt egoismen dö 2016"

- "Lukta på köttet för guds skull!"

- "Jag mår lika illa av männen som håller tyst"

- "Vad skulle hända om Kungen svor?"

- "Egentligen är tvåsamhet ren galenskap"

- "Låt oss utan barn vara i fred!"

- "Tjejer skiter inte rosa glitter"