Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Bergsten: "En fejkad ultraljudsbild är inte humor"

Annons

För några dagar sen var det ju första april. Dagen då vi ska luras på det mest roliga och kluriga vis.

Jag trodde att aprilskämtet var ganska så nytt, kanske runt femtio år så där? Men snacka om att jag hade helt fel. Det första aprilskämtet kom i mitten av 1600-talet och gick ut på att man lurade någon att gå ett ärende. Den som lurades fick ett brev som kallades aprilsedel.

Jag minns att jag tyckte att det var roligt att luras när jag var liten och att mamma och pappa säkerligen låtsades gå på mina aprilskämt. Desto äldre jag blev ju svårare eftersom att jag insåg att mina föräldrar inte var så lättlurade som jag hade trott.

I år verkade det mest populära aprilskämtet vara att låtsas resa bort. Jag såg jättemånga som skrev att de till exempel reste till Maldiverna eller Thailand. Okej, kalla mig tråkig om ni vill, men jag ser inget som helst kul i det. När jag insåg att alla dessa personer inte alls satt på ett plan till en varm destination hade jag lätt att hålla mig för skratt.

Vad är det som är roligt? Hahahahaha, han åkte inte till Spanien, det var bara ett aprilskämt! Men gud så tokigt!!! Nä, jag skrattar inte.

Däremot tänker jag, synd för er att ni inte är på väg bort.

Ett annat skämt som är poppis är att lägga upp en ultraljudsbild på facebook. Alltså försöka luras att man är gravid. Inte heller det får mig att skratta och tänka att jag minsann gick på det luriga lilla skämtet.

Jag vet att det är svårt att skämta idag för alltid kränker det någon. Men samtidigt tycker jag att just detta är ganska så smaklöst. Jag tänker på alla som kämpar för att bli gravida och inget hellre skulle vilja än att visa upp en ultraljudsbild på deras efterlängtade unge. Sen så tycker jag helt enkelt inte att det är särskilt kul att gratta någon till en graviditet som inte är sann. Ser liksom ingen komik i det alls.

Något som däremot föll mig i smaken var dagisungarna jag läste om som lappade folks bilar. Ibland utdelas parkeringsböter på en smal gul remsa. Det har hänt mig ett par gånger att jag kommit till bilen och den ilskna gula lappen stirrat på mig under torkarbladet. Trots att det är jag själv som gjort fel och tydligen parkerat galet så är det fruktansvärt irriterande, och dyrt!

En kvinna berättade att hon svor när hon såg den gula lappen på rutan, men att hon skrattade när hon läste och insåg att det inte var böter. Dagisungarna önskade henne en bra dag, och de hade målat små blommor. Det tycker jag är ett roligt och gulligt aprilskämt.

Nästa år hoppas jag på att jag åker dit rejält på ett smart, klurigt och riktigt roligt aprilskämt. Eller att jag själv hittar på ett bra. Jag har ju trots allt ett år på mig att fundera.

...

LÄS MER AV EMMA:

- "80-åriga löptränaren, rävparet och ostkvinnan - jag tycker om er!"

- De kallar mig crazy cat lady

- "Hängpattar - men jag lever!"

- "Sluta gnäll karlar!"

- "Ungtuppar som gammeltackor - alla ska vara välkomna!"

- "Kändisarna måste väl ta slut?!"

- "Jag tvingas lägga på i örat på dem"

- "Är rårivna morötter det tråkigaste som finns?"

- "Min plötsliga och oväntade kärlek till Hällefors"

- "Hur gosar man med en spindel?"

- "Ordet vuxenmys måste förbjudas!"

- "Lukta på köttet för guds skull!"

- "Jag mår lika illa av männen som håller tyst"

- "Vad skulle hända om Kungen svor?"

- "Egentligen är tvåsamhet ren galenskap"

- "Låt oss utan barn vara i fred!"

- "Tjejer skiter inte rosa glitter"