Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Bergsten: ”Jag mår lika illa av männen som håller tyst”

Annons

Det finns en podcast som heter "Alla mina kamrater" som görs av flera män. Nyligen bjöd de in komikern Kristoffer "Kringlan" Svensson att gästspela. De pratade om hans nya bok "Omänniskor" som han skrivit tillsammans med Nanna Johansson.

Boken har recenserats av Victor Malm som jobbar för Aftonbladet. Kringlan och Nanna i sin tur har även de en podcast som heter "Lilla Drevet". Den podcasten är ett samarbete med Aftonbladets kultursida.

Boken får både ris och ros av Victor Malm, och det finns inget speciellt som sticker ut nämnvärt. Men Kringlan uttrycker sitt missnöje på ett sätt som är helt förkastligt. Först ger han sig på recensenten som han vill slå sönder ansiktet på. Sen ger han sig på Åsa Linderborg som är Aftonbladets kulturchef.

Jag ber om ursäkt för det grova språket, men här kommer en del av vad han sa. Resten av citatet är för grovt för att tryckas här:

"Horan ska dö! Jag vill att hon ska sitta på en sådan där liten båt i Medelhavet och bli våldtagen medan hennes man tittar på".

Kringlan är berusad och i ett psykiskt ostabilt skick, vilket han själv bekräftat. Men det är ingen ursäkt tycker jag. Medan han säger detta hoppas jag att någon av programledarna för podcasten ska ryta i och säga att det räcker.

Varför avbryter ingen Kringlan och berättar att det han säger är oförsvarbart och inte okej?

Jag hör männen sitta och skratta lite nervöst. Någon oj:ar lite grann och tycker kanske att han går över gränsen. Men det framgår inte eftersom att det råder någon slags höhö:ande osmaklig stämning.

Det är för mig en gåta hur männen tänkte då de valde att sända detta? Till skillnad mot programledarna så reagerade den stora massan. Kringlan fick sparken från "Lilla Drevet", och han får inte längre medverka i kommande böcker tillsammans med Nanna. Grabbarna i podcasten som valde att inte markera Kringlans utspel har fått sina sponsorer indragna och lägger ner podden.

Vissa tycker att det är alldeles för hårda straff och att det är Kringlan själv som ska stå för konsekvenserna. Men jag håller inte med! När någon utdelar hot och beter sig som Kringlan gjorde är det så fruktansvärt viktigt att sätta ner foten och visa att det inte är okej. Männen som sitter tysta är precis lika delaktiga och jag mår illa av män i grupp som tycker att det är roligt att skämta om att man ska slå en yxa i en kvinnas könsorgan och våldta henne. Det är vidrigt, sjukt och även straffbart. Hade jag varit Linderborg hade jag polisanmält Kringlan.

Jag kan bara gå till mig själv och tänka på hur det skulle kännas om någon kallade mig en hora som ska dö. Jag skulle bli både ledsen, rädd och förbannad. Jag hör och ser hot mot kvinnor överallt i samhället och det handlar nästan alltid om kvinnans könsorgan.

Hoten stannar inte alltid vid just hot, det vet vi sedan länge. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Nu räcker det! Jag vill inte höra eller läsa ett enda ord till om hur en kvinna ska våldtas och dödas. Nu är det fan nog!

LÄS MER av Emma:

- "Sen ankomst på grund av räv"

- "Egentligen är tvåsamhet ren galenskap"

- "Låt oss utan barn vara i fred"