Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Bergsten: "Jag tvingas lägga på i örat på dem"

Annons

Heeeej!!!! Allt bra? Är det Emma jag pratar med? Sååå kuul att jag fick tag på dig! Jag kommer inte att försöka sälja något till dig, utan vill bara hjälpa dig att spara pengar.

Känner ni igen det där?

Klart ni gör, det är en telefonförsäljare som ringer för att tjata till sig ett ja. För tjata det kan de göra. Jag vet att det finns någon slags tjänst jag kan köpa som gör att de inte ska kunna ringa, som en slags spärr antar jag? Men jag har hört från så många håll att det ändå slinker förbi en hel del försäljare och att det inte funkar som det ska.

Jag har aldrig varit elak eller ohyfsad när de ringer, för det tycker jag är onödigt. De utför ett arbete och alla förtjänar att bli respekterade på sitt arbete. Men samtidigt, hur mycket respekterar de oss genom att ringa sent på kvällar eller tidiga mornar?

På sistone har det ringt väldigt många till mig för att försöka sälja billigare el eller få mig att öppna något slags pensionssparande. Jag brukar låta bli att svara när jag ser att ett suspekt nummer dyker upp. Men då bara fortsätter det, i alla oändlighet. Så det bästa är nog ändå att svara och avböja.

För ett tag sen ringde en man och ville sälja ett kanonbra elavtal. Enligt honom kanonbra alltså. Jag var inte intresserad och tackade artigt men bestämt nej. Hans ton hårdnade och han frågade; "men hur kan du vara så dum att du frivilligt betalar mer när du inte behöver?". Jag blev lite uppeldad och sa att han minsann inte behövde vara otrevlig. Men han körde bara på och tjatade om att jag fick lov att lyssna på erbjudandet åtminstone.

Tack men nej blev mitt svar gång på gång.

"Men snälla Emma, jag försöker ju hjälpa dig! Hur kan du inte förstå det?".

Jag försökte avsluta gång på gång men han gav sig inte. Då fick jag nog och la på i örat på drygskåpet.

Efter det brukar jag fortsätta lägga på direkt. Jag säger genast att jag inte är intresserad. När de då säger att jag måste lyssna på erbjudandet säger jag att det är onödigt för dem att slösa sin tid på mig då jag redan vet att jag inte vill. Sen säger jag tack och hej, och lägger på medan de babblar.

Den allra allra värsta sorten är de som helt och hållet utan samvete lurar folk. Ett elbolag ringde till min mormor och morfar och berättade att deras nuvarande elbolag köpts upp av dem och att de behövde lite uppgifter för att kunna fortsätta vara kunder.

Efteråt fick mormor veta att det var en lögn och att fler blivit lurade. Deras elbolag hade inte blivit uppköpt. Hon ringde och berättat att hon visste att de ljög och ville ha nya kontraktet upphävt. För de sluga stollarna hade självklart lurat till sig ett sånt. Men de lyssnade inte på henne.

Jag blev fly förbannad och ringde dem för att berätta vad jag tyckte om att lura äldre människor. Jag sa att det var lågt, fult och att jag skulle anmäla händelsen. Kvinnan jag pratade med ville inte ge med sig. Men det ville inte jag heller.

Till slut försvann hon för att prata med sin chef. Efter en stund kom hon tillbaka till telefonen och berättade att de bestämt sig för att häva kontraktet. Det lönade sig alltså att strida och vara förbannad. Men de som inte har någon som kan göra det för dem då? Det finns faktiskt människor i vårt land som tror gott om andra och inte tror att folk luras för några extra kronor. Fin egenskap, men tyvärr utnyttjar dessa hyenor det.

Så se upp med vad ni säger ja till och gör som mig, tacka genast nej och säg hejdå!

LÄS MER AV EMMA:

- "Är rårivna morötter det tråkigaste som finns?"

- "Min plötsliga och oväntade kärlek till Hällefors"

- "Hur gosar man med en spindel?"

- Om Malin Levanon på Guldbaggen: "Ett kvinnovrål att minnas"

- "Ordet vuxenmys måste förbjudas!"

- Här är två kanonbra program-idéer

- "Låt egoismen dö 2016"

- "Lukta på köttet för guds skull!"

- "Jag mår lika illa av männen som håller tyst"

- "Vad skulle hända om Kungen svor?"

- "Egentligen är tvåsamhet ren galenskap"

- "Låt oss utan barn vara i fred!"

- "Tjejer skiter inte rosa glitter"