Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Bergsten: "Lukta på köttet för guds skull!"

Annons

För några månader sedan hittade jag en grupp på facebook som heter "Husmorstips". Jag anslöt mig och tänkte att nu ska jag få en massa smarta tips.

När jag hör ordet husmorstips tänker jag på utspillt rödvin på duken, hur gör man för att få bort det? Jag tänker också att det mesta ska kunna fixas med det du har hemma i skafferiet. Hur fick vi till exempel en skinande ren spis förr, innan alla superspray på hyllan i mataffären poppade upp. Fläckborttagning, miljövänliga rengöringsmedel, tips på hur blommorna håller sig fina, såna saker hoppades jag få ta del av.

Bland det första jag ser är någon som lagt ut en bild på ett paket köttfärs. Människan undrar om färsen går att äta? Den är lite brun på några ställen och utgångsdatumet är föregående dag.

Jag tror först att det är ett skämt. Vadå, vad är problemet? Nej det här kan inte vara på riktigt. Men folk kommenterar och engagerar sig som att det gällde en stackars kattunge som söker nytt hem.

Det där lilla paketet på knappt ett halvkilo får uppemot sjuttio (!!) kommentarer! Men snälla rara du, lukta på den! LUKTA! Det spritter i fingertopparna men jag hejdar mig och skriver inget.

Någon annan undrar om osten som stått framme halva natten går att äta? Sen har vi personen som vill veta hur man bäst viker kläder för att få det snyggt i hyllan.

Är detta verkligen husmorstips frågar jag mig? Handlar det inte om vanligt sunt förnuft? Smaka, lukta och känn på maten. Vik kläderna som du själv vill. Är vi verkligen så ängsliga att vi måste fråga andra om köttet är okej? I så fall vore det bättre att gå till närmsta granne och be om ett lukt-utlåtande, för genom en dataskärm blir det svårt.

Herregud hur gjorde vi människor innan internet? Min kompis Sara svarar "då ringde vi mamma". Ja det har hon banne mig rätt i! Och svarade inte hon så fick jag ta ett eget beslut.

Nätet är bra på många vis såklart och vi kan hitta information om oändligt mycket. Men vissa saker går inte att googla, du måste själv tänka.

Jag är helt säker på att detta bidrar till att vi blir lite mindre smarta och betydligt slöare i hjärnkontoret. Jag skulle inte bli förvånad om det i framtiden öppnar ett slags gym där vi istället för att springa på ett rullband tränar upp hjärnan. Hjärngymmet, kanske ses vi där...