Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma Bergsten: Sluta gnäll karlar!

Annons

Åttonde mars, nternationella kvinnodagen. Så länge jag haft tillgång till sociala medier på nätet har jag upplevt ett himla gnällande från mäns sida.

"Varför ska kvinnorna ha en egen dag?"

"Snacka om könsdiskriminering! Varför får inte vi män en egen dag då?".

Sen har vi lustigkurren som alltid ska dra samma "skämt" varje år; "vi kan väl vara hyggliga och ge kvinnorna en dag utav 365, hö hö!".

Faktum är att sedan 1999 finns också en internationell mansdag. Den 19:e november lyfts pojkar och mäns hälsa fram och manliga förebilder visas. Så alla män som klagar på att de inte får en egen dag kan ju helt enkelt sluta upp med det. Förresten är det inte endast på sociala medier jag upplevt detta gnäll, utan också i fikarummet på olika arbetsplatser.

Jag har länge funderat över varför en del män känner sig så otroligt kränkta över en internationell kvinnodag? Jag brukar såklart fråga, men det kommer aldrig ett vettigt svar.

Den sortens män som känner sig kränka över saker som dessa bär oftast inte på egenskapen att kunna argumentera för sin sak.

I Sverige må vi ha kommit längre än många andra länder när det kommer till jämställdhet och kvinnors rättigheter. Därför tycker många att vi ska vara nöjda och sluta sträva efter mer. Men det argumentet funkar inte, det är aldrig fel att försöka förbättra och uppnå en bättre plats för oss alla kvinnor, oavsett hur bra vi har det i jämförelse med andra länder.

Vi kan lyfta fram och informera om hur kvinnor behandlas i andra länder och samtidigt vilja göra mer i vårt eget land. Det ena behöver inte utesluta det andra. Det handlar om att se kvinnan som en medmänniska och inte ett kön. Vilket tyvärr ofta ses som ett svagt och mindre värt kön. Vi måste ändra på det, nu!

En kvinna jag gillar väldigt mycket är Stina Wollter. Jag har hyllat henne tidigare, men hon förtjänar det om och om igen. Hon är tuff, rolig, varm och struntar i utseendehetsen som råder. Ett hett tips är att följa henne på instagram. Personligen har jag fått bättre självförtroende av att se hennes hemgjorda peppiga videos där hon dansar och visar att man inte behöver vara en 36:a för att få ta plats som kvinna.

En annan kvinna som förtjänar all kärlek och hyllning för sitt sätt att agera och vara är min förtjusande vän Sara Pedersen. Jag har alltid beundrat hennes styrka och jävlaranamma. Hon har alltid funnits i mitt liv och de gånger någon gett mig en känga har hon varit där som min personliga blodhund och skällt och försvarat. Sara avskyr orättvisor och är inte rädd för att argumentera och diskutera. Hon är en stabil modig klippa och jag unnar alla en vän som henne.

Om jag i framtiden skulle få barn och dö och ingen pappa finns med i bilden. Då skulle jag vilja att mina barn uppfostrades av henne. Tack för att du finns blodhunden Sara!

LÄS MER AV EMMA:

- "Ungtuppar som gammeltackor - alla ska vara välkomna!"

- "Kändisarna måste väl ta slut?!"

- "Jag tvingas lägga på i örat på dem"

- "Är rårivna morötter det tråkigaste som finns?"

- "Min plötsliga och oväntade kärlek till Hällefors"

- "Hur gosar man med en spindel?"

- Om Malin Levanon på Guldbaggen: "Ett kvinnovrål att minnas"

- "Ordet vuxenmys måste förbjudas!"

- Här är två kanonbra program-idéer

- "Låt egoismen dö 2016"

- "Lukta på köttet för guds skull!"

- "Jag mår lika illa av männen som håller tyst"

- "Vad skulle hända om Kungen svor?"

- "Egentligen är tvåsamhet ren galenskap"

- "Låt oss utan barn vara i fred!"

- "Tjejer skiter inte rosa glitter"